Acanthurus olivaceus

View previous topic View next topic Go down

Acanthurus olivaceus

Post by Trond Erik on Tue Jul 30, 2013 7:40 am


ACANTHURUS OLIVACEUS
Norsk navn: Oransjeflekket kirurg (?); engelsk navn: Orangespot surgeonfish og Orangeshoulder tang.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Acanthurus er en slekt av kirurgfisk og omtrent halvparten av alle kirurgfisker (fisker fra familien Acanthuridae) kommer fra denne slekten. Slekten består av 38 arter. Felles for alle kirurgfisker er tilstedeværelsen av minst én pigg på hver side av kroppen nær halenfinnens rot. Dennen piggen er svært skarp (kilden til navnet kirurgfisk) og brukes til forsvar. Medlemmer i Acanthurus blir fra 15 til 50 cm fullt utvokst og mange er svært fargerike.

.:UTSEENDE:.
Acanthurus olivaceus har gul kropp som ung som gradvis mørkner og blir grå når den er gammel. Ved toppen av gjellelokket er det et oranske bånd som strekker seg bakover. Dette båndet har lilla kant. Hodet og fremre del av kroppen er oftere i en lysere fargetone enn bakre del av kroppen. Som utvokst får halefinnen lyre-form. Den kan bli 35 cm i lengde.

.:ATFERD:.
A. olivaceus er en meget aktiv fisk og trenger stor svømmeplass og høy sirkulasjon for å få nok oksygen til svømmemusklene. Den er mindre aggressiv mot andre kirurger og artsfrender enn de fleste andre Acanthurider, men når det er sagt er det fremdeles en fordel med god mating, god plass, og å sette den inn først, for å reduserer ev aggressivitet. Den vil ikke plage koraller og nyttedyr. I naturen går den enten alene eller i større grupper som spiser sammen.

.:MATVANER:.
I naturen lever A. olivaceus av biofilmen som dekker steiner og sand og som består av diatomer, alger og detritus, men i fangenskap spiser den gjerne mat for kjøttetere også. Det er viktig at den fores med rikelig med alger for å sikre et sterkt immunforsvar, redusere aggressivitet og stimulere god helse.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
A. olivaceus er en relativt enkel kirurg å holde i fangenskap. Den krever god plass og det anbefales minst 700 liter.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum