Pygoplites diacanthus

View previous topic View next topic Go down

Pygoplites diacanthus

Post by Trond Erik on Mon Jul 29, 2013 10:14 pm


PYGOPLITES DIACANTHUS
Norsk navn: Påfuglkeiser.
Engelsk navn: Regal angelfish.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Pygoplites er en monotypisk slekt med arten P. diacanthus. Dette er en svært populær, dog krevende, fisk i saltvannsakvarier.

.:UTSEENDE:.
I likhet med andre keisere er P. diacanthus sammenpresset lateralt og har en pigg på gjellelokket. Kroppen er dekket av alternerende, vertikale bånd i fargene blått, hvitt og oransje. Bakre del av ryggfinnen er svart med tettsittende blå flekker: bakre del av gattfinnen er har alternerende gule og blå bånd som er paralellel til kroppsformen; og halefinnen er gul. Unge individer har en falsk øyeflekk på ved foten av bakre del av ryggfinnen som forsvinner når de blir 6-7 cm i lengde. Den kan bli 25 cm i lengde.

Det er ikke mulig å skille hanner fra hunner på basis av utseende, men individer fra Rødehavet og det Indiske Hav skiller seg fra individer fra Sørøst Asia ved å være oransje under munnen/foran på brystet og ikke grå.

.:ATFERD:.
I naturen er P. diacanthus tydelig assosiert med korallrev, og holder seg ofte i nærheten av grotter og sprekker den den leter etter svamper og tunikater. Kan bli funnet både alene, i par og i grupper. Gruppene er haremer med én hann og to eller flere hunner.

De er territorielle, og så sant man ikke har et etablert lekspar, bør man bare holde én P. diacanthus i et akvarium.

De er relativt sky og vil ikke trives med andre store, aggressive fisker. Kirurger og store keisere kan plage den.

.:MATVANER:.
P. diacanthus lever av bentiske virvelløse dyr, og da spesielt svamper og tunikater. Nye individer i fangenskap som nylig har kommet fra havet vil bli sett nappende til mat mens den ligger litt på siden, også når den napper mat fra vannsøylen. Dette er slik den napper svamper fra stein på korallrevene. Etter en stund i fangenskap vil den venne seg av med denne vanen.

Det er vanskelig å duplikere deres naturlige diett i fangenskap. Man har lykkes med å holde denne fisken i live over mange år på en diett av mysis, krill, nori-alger og Pro-V gelatin. Det finnes også spesialprodukter som inneholder svamper, og dette anbefales til denne fisken. Et stort akvarum med mye naturlig mat anbefales også.

I likhet med andre keisere kan P. diacanthus nappe på koraller (som oftest ikke SPS men LPS og mykkoraller) og muslinger, men denne tendensen varierer fra individ til individ. Den regnes også som mer trygg med koraller enn de fleste dvergkeisere. I tillegg er et velfødd individ mindre troende til å nappe på koraller.

.:SYKDOM:.
P. diacanthus akklimatiserer seg ikke spesielt enkelt til fangenskap. Individer til salgs har ofte parasitter av ymse slag og det anbefales karantene med medisinering mot parasitter.

.:OPPDRETT:.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Dette er en vanskelig fisk å holde i fangenskap over tid da den tåler akklimatisering dårlig og er sær i matveien. Størrelsen og aktivitetsnivået tilsier et minimum volum på 500 liter.
Kartet over vises utbredelsen til denne fisken. Kartet er hentet fra www.aquamaps.org


Last edited by Trond Erik on Fri Mar 13, 2015 10:42 am; edited 2 times in total
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Pygoplites diacanthus

Post by Trond Erik on Wed Aug 14, 2013 6:49 pm

Filmen under viser en unormal fargevariant av P. diacanthus som man av og til ser i det Indiske hav, gjerne rundt Maldivene. Dessverre mister den ofte gullfargen og blir normal igjen i fangenskap. Uansett, veldig flott fisk.

avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Pygoplites diacanthus

Post by Trond Erik on Sat Dec 07, 2013 8:14 pm

http://illiweb.com/fa/pbucket.gif

Bildet er tatt av Kim Synnes Hansen.

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Pygoplites diacanthus

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum