Acanthurus japonicus

View previous topic View next topic Go down

Acanthurus japonicus

Post by Trond Erik on Sun Jul 28, 2013 11:33 am


ACANTHURUS JAPONICUS
Norsk navn: Japansk kirurg.
Engelsk navn: Powder brown tang og White-faced surgeonfish.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Acanthurus er en slekt av kirurgfisk og omtrent halvparten av alle kirurgfisker (fisker fra familien Acanthuridae) kommer fra denne slekten. Slekten består av 38 arter. Felles for alle kirurgfisker er tilstedeværelsen av minst én pigg på hver side av kroppen nær halenfinnens rot. Dennen piggen er svært skarp (kilden til navnet kirurgfisk) og brukes til forsvar. Medlemmer i Acanthurus blir fra 15 til 50 cm fullt utvokst og mange er svært fargerike.

Acanthurus japonicus er nært beslektet med A. achilles, A. leucosternon og A. nigricans, og alle disse fire fiskene hører til det såkalte A. nigricans-komplekset. De regnes alle som vanskelige fisker, både på grunn av størrelse, aktivitetsnivå, aggressivitet og sensitiviteten til sykdom som blant annet hvitrikk. A. japonicus kan krysses med alle de andre fiskene i komplekset, men er bare sympatrisk (har overlappende utbredelse) med A. nigricans, og i naturen er derfor bare hybrider av disse vanlige. Les mer om dette her: http://www.saltvannsprat.com/t951-den-store-kirurg-traden#7048

.:UTSEENDE:.
Acanthurus japonicus har en oval kropp som er sammenpresset lateralt. Den har grå kropp med hvite kinn, svart rygg-, buk og gatt-finner med lyseblåe kanter (ryggfinnen har også en oransje stripe). Halefinnen er grå og blå med en gul vertikal stripe. Toppen av ryggen og bunnen av bukne er gul, og disse to gule stripene møtes ved foten av halefinnen. Den kan bli 21 cm i lengde.

.:ATFERD:.
A. japonicus er en meget aktiv fisk og trenger stor svømmeplass og høy sirkulasjon for å få nok oksygen til svømmemusklene. Den er svært territoriell og aggressiv mot andre kirurger fra Acanthurus-slekten men vil stort sett gå bra sammen med andre typer kirurger og andre fisker. Den vil ikke plage koraller og nyttedyr. I naturen går den enten alene eller i større grupper som spiser sammen.

.:MATVANER:.
A. japonicus er hovedsakelig en algeeter som lever av bentiske alger men i fangenskap spiser den gjerne mat for kjøttetere også. Det er viktig at den fores med rikelig med alger for å sikre et sterkt immunforsvar, redusere aggressivitet og stimulere god helse. Den kan være vanskelig å få til å spise i fangenskap.

.:SYKDOM:.
A. japonicus er særlig sensitiv for HLLE og det er derfor viktig at den fóres med mye vegetabilsk for.

.:OPPDRETT:.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
A. japonicus er en vanskelig fisk pga størrelsen og aktiviteten som fordrer svært god svømmeplass og pga vanskeligheter med akklimatisering samt å finne et frisk individ. Den er også sensitiv og vil lett bli offer for parasitter som marine ich.

Last edited by Trond Erik on Mon Apr 13, 2015 7:21 am; edited 2 times in total
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Acanthurus japonicus

Post by Trond Erik on Sun Mar 23, 2014 7:44 pm


_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum