Centropyge acanthops

View previous topic View next topic Go down

Centropyge acanthops

Post by Trond Erik on Sat Jul 27, 2013 6:11 pm


CENTROPYGE ACANTHOPS
Norsk navn: Afrikansk dvergkeiser.
Engelsk navn: Flameback angelfish og Orangeback angelfish.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Centropyge er en slekt av marine fisker som teller 34 arter. Slekten er den mest omfangsrike i familien Pomacanthidae (=keisere). Ingen arter i Centropyge blir mer enn 15 cm i lengde, hvilket er betydelig mindre enn mange andre pomacanthider, og de kalles derfor dvergkeisere på norsk.

De lever i løst assosierte haremer med én hann og flere hunner der det er etablerte hierarkier. I mindre akvarier med flere individer fra samme art av dvergkeisere, kan hierarki-dynamikk føre til at de individene nederst på den sosiale rangstigen blir mobbet av de andre.

Det er som oftest vanskelig å skille hunner fra hanner, men førstnevnte er som oftest mindre enn sistnevnte og har mer runde finner. Dvergkeisere er sekvensielle hermafroditter og starter sitt voksne liv som hunner og det dominante individet i en gruppe kan skifte til hann i løpet av få dager. I motsetning til f. eks klovnefisker, kan de skifte tilbake til hunn igjen, men dette tar uker til måneder

I naturen spiser de fleste dvergkeisere alger, svamper og mindre virvelløse dyr som lever på substratet. I akvarier vil mange også spise eller prøvesmake på det meste som tilbys, inkludert korall-polypper og musling-mantler. Dette varierer derimot fra art til art og spesielt fra individ til individ. Det er sannsynligvis betinget av hvor mye annen mat de får og av hvilken kvalitet denne er, samt i hvilken grad de har allerede vennet seg til å nappe.

.:UTSEENDE:.
C. acanthops har blå kropp med et gult felt som dekker hodet og strekker seg bakover øverst på ryggen. Den kan bli 8 cm i lengde og regnes som en pygmekeiser.

.:ATFERD:.
En aktiv fisk som stadig er på jakt etter mat. Den er ikke revssikker og vil kunne nappe på det meste, og da i særdeleshet muslinger og korall-polypper. Den er stort sett fredelig mot andre fisker, men vil kunne utvise territoriell aggresjon mot andre fisker med lignende kroppsform, spesielt mot andre fisker fra Centropyge-slekten. To C. acanthops-hanner i samme kar vil kunne slåss til døden. Den liker å kunne stikke seg bort og alvariet bør derfor være innredet med huler og ganger. Nyinnsatte individer er ofte veldig sky inntil de finner seg til rette i sine nye omgivelser.

I naturen finner man den som oftest i par eller i løst assosierte grupper på opptil 10 individer.

.:MATVANER:.
I naturen lever C. acanthops av alger og små virvelløse dyr. Den bør få servert et allsidig fór med fokus på kjøtt, dvs mysis og andre krepsdyr, og alger (gjerne spirulina). Hyppig og rikelig fór kan redusere hvor mye den napper på koraller og andre verdifulle dyr i akvarier.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Dette er en moderat vanskelig fisk som ofte ikke lever lenge i fangenskap. Den er også kjent for å nappe en del på koraller og muslinger, selv om dette varierer fra individ til individ og ikke nødvendigvis vil være et problem i store og modne akvarier. På grunn av aktivitetsnivået og størrelsen er anbefalt minimumsstørrelse på akvariet 210 liter.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Centropyge acanthops

Post by Trond Erik on Fri Jan 02, 2015 7:27 pm

Fra Januarkalenderen til Saltwater Smarts. Trykk på forstørrelsesglasset for stor versjon som f. eks kan brukes som desktop-bakgrunn.


_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum