Labroides dimidiatus

View previous topic View next topic Go down

Labroides dimidiatus

Post by Trond Erik on Fri Jul 26, 2013 7:45 am


LABROIDES DIMIDIATUS
Norsk navn: Vanlig pussegylte.
Engelsk navn: Bluestreak cleaner wrasse.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Labroides en en gylte-slekt (wrasse) bestående av 5 medlemmer. Disse kjennetegnes ved å spise ektoparasitter av andre fisker.

.:UTSEENDE:.
Labroides dimidiatus har som oftest en sølvfarget kropp med en blå eller svart horisontal stripe som starter ved snuten og gradvis blir bredere og ender som et tykt bånd over halefinnen. Den kan bli 14 cm i lengde.

.:ATFERD:.
L. dimidiatus påtreffes enten alene eller i større grupper i naturen, og da på "pusse-stasjoner". Gruppene består av en hann og hans harem av utviklete hunner samt uutviklete individer. Skulle hannen dø vil den dominante hunnen utvikle seg til ny hann.

Pusse-stasjonene blir besøkt av andre større fisker som kommer for å bli kvitt ektoparasitter og dødt vev. Pussewrassene vil gjenkjenne "kundene" sine. Kommer det nye fisker (eller en dykker) til pusse-stasjonen vil wrassene danse en spesiell dans som antageligvis reklamerer for tjenestene deres.

.:MATVANER:.
I naturen ser L. dimidiatus ut til å leve utelukkende av ektoparasitter og dødt vev de får fra pusse-aktivitetene sine. I akvarier er det vanskelig å ha tilstrekkelig store populasjoner av fisk til å holde pussewrasser i live. Det er derfor essensielt å kunnne tilvenne dem preparert fór, men dette er vanskelig, og de fleste pussewrasser har kort levetid i fangenskap.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.
Ingen vellykkete forsøk ennå til tross for en del forsøk.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Dette er en svært vanskelig fisk å holde i fangenskap da den som oftest dør pga sult eller feilernæring. I tillegg har den en svært viktig rolle i økosystemet på korall-revene noe som gjør det kontroversielt å fange og selge disse fiskene. Skal man lykkes må man enten ha individer som spiser preparert fór, eller et akvarium med så stor fiskebestand at den kan overleve på pusse-aktivitet.


Last edited by Trond Erik on Thu Nov 28, 2013 12:22 pm; edited 1 time in total
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Labroides dimidiatus

Post by Trond Erik on Fri Jul 26, 2013 7:51 am

Bali Aquarich i Indonesia har nylig nådd en milepæl i oppdrett av pussewrasser. Bilder har blitt publisert som viser unge pussewrasser i en størrelse som burde indikere at de snart er klare for salg. Dette betyr at man har lykkes med å få dem gjennom metamorfosen fra larver til ung-fisker, og har funnet fór som sikrer denne utviklingen. I følge teksten som følger med bildene har mange individer misdannelser (sannsynligvis pga sub-optimalt fór), men så lenge mange nok er friske er det ikke et stort problem om en viss andel av kullet ikke kan selges.

Bildet under viser yngelen.
http://illiweb.com/fa/pbucket.gif
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum