Seilfinnekirurg (Zebrasoma desjardinii)

View previous topic View next topic Go down

Seilfinnekirurg (Zebrasoma desjardinii)

Post by Trond Erik on Thu Jul 25, 2013 10:10 am


ZEBRASOMA DESJARDINII
Norsk navn: Seilfinnekirurg
Engelsk navn: Sailfin tang.

NB: På mange nettsteder skrives artsnavnet feilaktig Zebrasoma desjardini med bare én i på slutten.
NB: Den nært beslektede arten Zebrasoma veliferum kalles også "seilfinnekirurg" på norsk-

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Zebrasoma (engelsk: tang) er en slekt av kirurgfisker med sju medlemmer, samtlige svært populære i saltvannsakvarier. Denne populariteten skyldes at de i motsetning til mange andre kirurger er mer fredelige, ikke blir så store, forholdsvis enkelt tilpasser seg et liv i fangenskap og er mindre sensitive ovenfor sykdommer.

Kroppene til Zebrasoma-fisker er sammentrykt lateralt og ovale, slik at de i motsetning til andre kirurgfisker er høyere (når de slår opp finnene), enn de er lange. Dette er spesielt tydelig hos ungfisker. De har også de utstående munn som skapt for å nappe filamentøse alger. De har ett par med pigger (én på hver side) som de kan bevege.

.:UTSEENDE:.
Zebrasoma desjardinii er grå på fargen brutt av mørkere vertikale bånd og oransje og hvite prikker og linjer. Ansiktet er dekket av hvite prikker. Den kan omtrent doble størrelsen ved å heve rygg- og gattfinnene (derav navnet "seilfinne"). Halefinnen hos utvokste individer er svart med hvite flekker, og dette er beste skilletegn mellom Z. desjardinii og Z. veliferum.

Piggene, som på andre kirurger er plassert ved roten av halefinnen, er på et mørkt område. Piggen er "hengslet" og kan vinkles 80 grader.

Z. desjardinii blir vanligvis omtrent 30 cm som utvokst, men individer på 40 cm har blitt funnet. Hannene er større enn hunnene.

NB: Z. desjardinii og Z. veliferum er svært like og kalles begge "sailfin tang" på engelsk. Man kan skille voksne individer på utseende ved at Z. desjardinii har flekker på buken og halefinnen og blir lysere på farge med mer intense gulfarger.

.:ATFERD:.
Z. desjardinii er en aktiv fisk, men ikke en storsvømmer. I naturen finner man voksne ofte i etablerte par men ungfisker oftest er alene og er assosiert med Acropora-områder på korallrev.

Den er territoriell og bør holdes alene i fangenskap for å forhindre slåssing. Den bruker piggen som våpen om det skulle være nødvendig. Kutt fra piggen kan over tid ta livet av andre fisker.

.:MATVANER:.
Z. desjardinii tilbringer mye av sin tid beitende etter alger og er en nyttefisk i så måte. Det er avgjørende for tarmsystemet og et langt liv at den hovedsakelig får vegetabilsk fór. Den vil spise tørkede alger eller sjøgress festet til en klype. Et råd ved foring kan være å mate med vegetabilsk fór først og så kjøttmat rett etterpå. Dette sikrer at fisken spiser seg nesten mett før kjøttmat blir gitt til øvrige fisker.

.:SYKDOM:.
Zebrasoma-fisker er spesielt utsatt for ”marine ich” og andre parasitter, noe som betyr at det er en god idé å holde fisken i karantene et par uker før den introduseres i hovedkaret. En god akvariebutikk vil holde fisk i karantene med kobber i vannet slik at eventuell ich blir fjernet fra fisken.

Zebrasoma-fisker er også utsatt for HLLE, som man antas skyldes dårlig vannkvalitet og dårlig lys.

De krever også generelt svært oksygenrikt vann så sørg for at vannoverflaten er i god/kraftig bevegelse og at skummeren skummer godt.  

.:OPPDRETT:.
Z. desjardinii er en av de mange fiskene som ikke lar seg oppdrette i fangenskap ennå.

.:KILDER:.
Generelt om slekten: http://www.saltvannsprat.com/t951-den-store-kirurg-traden#7313

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Z. desjardinii kan være ganske hardfør i et godt innkjørt saltvannsakvarium. Som mange marine arter vil de beste resultatene oppnås om fisken får tilstrekkelig rom og egnede romkamerater slik at stress minimaliseres. Minimumsvolum er 450 liter.

Vær forsiktig med å bruke nettinghåv på grunn av piggene på halefinnen kan få fisken til å bli hengende fast.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Seilfinnekirurg (Zebrasoma desjardinii)

Post by Trond Erik on Tue Jun 30, 2015 8:00 pm

Flott artikkel i ReefBuilders som tar for seg Zebrasoma-kirurger og gir en presentasjon av hver art: http://reefbuilders.com/2015/06/29/speciation-biogeography-hybridization-zebrasoma/

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum