Cirrhilabrus rubrisquamis

View previous topic View next topic Go down

Cirrhilabrus rubrisquamis

Post by Trond Erik on Wed Jul 24, 2013 8:21 pm


CIRRHILABRUS RUBRISQUAMIS
Norsk navn:
Engelsk navn: Red Velvet Fairy Wrasse.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Cirrhilabrus er slekt i familien Labridae (= gylter, engelsk: wrasses). Labridae er en av de største familiene av revs-fisk og består av mer enn 600 arter (bare familien Gobiidae er mer tallrike). Det som kjennetegner gylter er at de svømmer ved hjelp av brystfinnene. Cirrhilabrus-slekten består av minst 60 arter, mange av dem svært populære akvariumsfisker siden de er relativt små, blant de mest fargesterke fiskene i hobbyen, og utadvendte og aktive.

Typisk for denne slekten er at hannene er større og mer fargesterke enn hunnene, i tillegg er det vanlig med relativt stor farge-variasjon innad i artene hvilket gjør det ofte vanskelig å identifisere individer. F. eks kan en hunn fra én art feil-identifiseres som en hann av en annen art. Hannene vil også skifte farge under kurtise (derav det engelske navnet "flasher wrasse" på enkelte av artene).

Generelt sett danner de grupper med én dominant hann og et harem av hunner og tilbringer det mest av tiden på jakt etter zooplankton.

Ingen små hanner har blitt funnet og det antas at alle hanner utvikler seg fra store hunner. F eks kan dette skje hvis en gruppe mister hannen sin. Den dominante hunnen i haremet (typisk den største), vil da utvikle seg til å bli den nye hannen. Hannene kalles derfor for "sekundær-hanner", siden de primært var hunner før de ble hanner.

To øvrige kjennetrekk med Cirrilabrus-wrasser er deres spesielle hjørnetenner som hjelper dem med å fange, holde og pulverisere deres favorittbytte: zooplankton. I tillegg har de dobbelt sett av pupiller i øynene, et trekk de deler med fisker fra de nært beslektede slektene Paracheilinus, Pseudocheilinus, Pseudocheilinops og Pteragagus. Dette ekstra settet antar man gir en makroeffekt og dermed kan bidra til å gi et forstørret bilde av fiskens byttedyr.

De er dagaktive og vil sove om natten mellom steiner i en slim-kokong delager hver natt. Det er antatt at denne kokongen maskerer lukten deres og gjør dem vanskeligere å lukte for rovdyr. De er notoriske for å hoppe over overflaten og lokk eller annen sikring er derfor nødvendig for å hindre at individer i fangenskap hopper ut av akvariumet.

.:UTSEENDE:.
Som hos mange andre Cirrhilabrus-arter er C. rubrisquamis en fiskeart der hunner og hanner er svært forskjellige. Grunnfargen til hannen kan variere, fra fersken, rosa og blek, men den er ofte rød foran som en hette, men denne rødfargen går gradvis over til gult på bakkroppen. De røde skjellene har mørkere kant, ofte hos eldre individer, noe som ofte gir den et nett-lignende utseende på forkroppen (det latinske artsnavnet rubrisquamis betyr "rød-skjellet"). Finnene er magenta på farge, mens strålene er mørkere lilla, og står mankant ut mot den lysere finne-veggen. Hunnen har mer nedtonete farger. Under kurtise vil hannen bli nærmest hvit på flankene. Den kan bli 7,5 cm i lengde.

.:ATFERD:.
C. rubrisquamis er en aktiv fisk. De er glade i å hoppe over vannoverflaten og det kan være lurt å sikre akvariet slik at den ikke kan hoppe ut. Den er revsikker og fredelig mot andre fisker bortsett fra litt potensiell aggressivitet mot andre wrasser som ligner på den selv.

.:MATVANER:.
C. rubrisquamis vil i liten grad finne mat selv i akvariet så den er avhengig av fóring. Heldigvis er den enkel å venne til mat og spiser det meste den blir servert av pellets og flak for kjøttetere, samt frossenfór.

.:KILDER:.
Om gylter generelt: http://www.saltvannsprat.com/t985-den-store-gylte-traden
Om Cirrhilabrus-gylter: http://www.saltvannsprat.com/t985p15-den-store-gylte-traden#7126
http://reefbuilders.com/2015/05/20/fairy-wrasses-lanceolatus-group/

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Dette er en enkel fisk å holde. Aktivitetsnivå og størrelse tilsier at den vil trives i akvarier fra 250 liter og oppover.
En hann under kurtise.


Last edited by Trond Erik on Fri May 22, 2015 9:41 am; edited 3 times in total
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Cirrhilabrus rubrisquamis

Post by kimes on Wed Jul 24, 2013 8:49 pm

Nydelig fisk! Har lyst på flere wrasser i mitt neste kar.
Hvilke kilder er det du bruker når du skriver slike beskrivelser som dette?
avatar
kimes
 
 

Antall Innlegg : 762
Ryktepoeng : 59
Medlem siden : 2012-12-28
Bosted : Trondheim

View user profile

Back to top Go down

Re: Cirrhilabrus rubrisquamis

Post by Trond Erik on Wed Jul 24, 2013 8:59 pm

@kimes wrote:Nydelig fisk! Har lyst på flere wrasser i mitt neste kar.
Hvilke kilder er det du bruker når du skriver slike beskrivelser som dette?

For slektsinfo bruker jeg mest Reef Keeping sine artikler, eller andre artikler fra akvariemagasiner. For artsinfo bruker jeg egentlig alle de kildene jeg klarer å finne på nettet, inkludert liveaquaria, wikipedia, fishbase og magasiner.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Cirrhilabrus rubrisquamis

Post by Trond Erik on Fri May 22, 2015 9:42 am

Artikkel om C. rubrisquamis og nært beslektede arter i Reef Builders: http://reefbuilders.com/2015/05/20/fairy-wrasses-lanceolatus-group/

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Cirrhilabrus rubrisquamis

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum