Pseudocheilinus ocellatus

View previous topic View next topic Go down

Pseudocheilinus ocellatus

Post by Trond Erik on Wed Jul 24, 2013 6:57 am


PSEUDOCHEILINUS OCELLATUS
Norsk navn: Mystery Wrasse (?); engelsk navn: Mystery Wrasse og Whitebarred Wrasse.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Pseudocheilinus er en slekt av wrasser (gylter) som teller 5 medlemmer. De er blant de mindre wrassene. De har ikke et etablert engelsk økenavn, men "the lined wrasses" (gyltene med linjer) har blitt foreslått siden de fleste av medlemmene har horisontale linjer langs kroppen.

Pseudocheilidene er aktive gylter og har i likhet med andre beslektede slekter, doble pupiller som man antar har blitt evolvert for å hjelpe gyltene når de jakter og at den fremste pupillen fungerer som et makroobjektiv. Et annet kjennetehgn for disse gyltene er tannstrukturen med flere par av bakover-pekende hjørnetenner.

I likhet med en del andre gylter, vil Pseudocheilidene sove om natten i en kokong de lager og som det er nattat hjelper til å skjule dem for nattaktive rovdyr.

Pseudocheilidene er glupske, opportunistiske rovdyr og analyse av mageinnhold har vist at de spiser diverse amfipoder, isopoder, ormer, små fisker, krabber og reker.

Individer av Pseudocheilinus er sky og opptrer nesten alltid alene i naturen. Noen voksne indivder kan danne løse assosiasjoner, men disse fungerer ikke som grupper eller haremer.

Som med mange andre gylter har alle hanner først vært hunner som så har utviklet seg videre til hanner (de er såkalte "sekundær-hanner"). Studier har vist at størrelse er en god indikasjon på kjønn. En Pseudocheilid som er en tredjedel eller mindre av maksimal voksen størrelse er et individ uten utviklet kjønn (verken hunn eller hann). Et individ som er mellom en tredjedel og to tredjedeler av maksimal voksen størrelse er en seksuelt funksjonell hunn. Et individ over to tredjedel av maksimal voksen størrelse er en hann.

Alle Pseudocheilider er hardføre og sykdomsresistente fisker. Det er ikke uvanlig at de blir mer enn 10 år i fangenskap. Dessverre blir de også temmelig sjefete og vil kunne plage andre mindre og fredelige fisker. Det anbefales derfor at Pseudocheilider innføres til slutt som siste dyr i et akvarium, for å minimere aggressivitet. Det frarådes også å ha to eller flere Pseudocheilider i samme akvarium. De vil også kunne angripe forskjellige reker og krabber. Å holde dekorative reker og krabber sammen med Pseudocheilider vil som oftest ikke ende godt, selv om det kan ta år før fisken plutselig bestemmer seg for å jakte på dem.

.:UTSEENDE:.
Unge individer av Pseudocheilinus ocellatus har flere tydelige, hvite vertikale striper som bryter den rødlige kroppen; disse stripene vil gradvis bli tynnere og etterhvert omtrent helt forsvinne når fisken blir eldre. Alle individer har et distinkt falsk øye nede ved halefinnen. Hodet er fluoriscerende gult med rosa "tribal tatoveringer" som kan minne om et smil. Den kan bli opp til 12 cm i lengde.

.:ATFERD:.
P. ocellatus er en aktiv fisk som stadig er på jakt etter bytte på steinene. Den kan utvise aggresjon mot andre fisker, men i mindre grad enn de fleste andre Pseudocheilider. Den er dermed i mange tilfeller en bedre fisk for de fleste akvarieoppsette enn sine nære slektninger som f eks P. hexataenia. Når det er sagt så vil de bli mer aggressive med alderen og vil kunne utgjør fare for mindre, fredelige fisker og nyttedyr (f eks ved å anrgiep og spise mindre gobyer), samt være bøllete ovenfor fisker den utgjør som en territoriell trussel.

.:MATVANER:.
I naturen lever P. ocellatus av mat den finner på stein og koraller. Den vil spise mange mindre dyr som kan bli problemer i saltvannsakvarier, så som korallparasitter og pyramid-snegler, men foretrekker i naturen små skalldyr. Den vil lett venne seg til preparert fór. Den vil kunne angripe og spise mange nyttedyr og dekorative dyr, som mindre snegler og reker.

.:SYKDOM:.
Som andre Pseudocheilider er P. hexataenia en hardfør fisk som sjelden blir syk.

.:OPPDRETT:.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Dette er en enkel og hardfør fisk som dessverre kan mobbe mange andre fisker, spesielt dersom forholdene ikke er optimale. Den vil kunne angripe og spise mindre nyttedyr og fisker. Den er aktiv og bør minimum ha 250 liter.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Pseudocheilinus ocellatus

Post by Trond Erik on Thu Feb 19, 2015 6:23 pm


_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum