Centropyge colini

View previous topic View next topic Go down

Centropyge colini

Post by Trond Erik on Mon Jul 22, 2013 9:24 pm


CENTROPYGE COLINI
Norsk navn: Colins dvergkeiser; engelsk navn: Colin's Angelfish.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Centropyge er en slekt av marine fisker som teller 34 arter. Slekten er den mest omfangsrike i familien Pomacanthidae (=keisere). Ingen arter i Centropyge blir mer enn 15 cm i lengde, hvilket er betydelig mindre enn mange andre pomacanthider, og de kalles derfor dvergkeisere på norsk.

De lever i løst assosierte haremer med én hann og flere hunner der det er etablerte hierarkier. I mindre akvarier med flere individer fra samme art av dvergkeisere, kan hierarki-dynamikk føre til at de individene nederst på den sosiale rangstigen blir mobbet av de andre.

Det er som oftest vanskelig å skille hunner fra hanner, men førstnevnte er som oftest mindre enn sistnevnte og har mer runde finner. Dvergkeisere er sekvensielle hermafroditter og starter sitt voksne liv som hunner og det dominante individet i en gruppe kan skifte til hann i løpet av få dager. I motsetning til f. eks klovnefisker, kan de skifte tilbake til hunn igjen, men dette tar uker til måneder

I naturen spiser de fleste dvergkeisere alger, svamper og mindre virvelløse dyr som lever på substratet. I akvarier vil mange også spise eller prøvesmake på det meste som tilbys, inkludert korall-polypper og musling-mantler. Dette varierer derimot fra art til art og spesielt fra individ til individ. Det er sannsynligvis betinget av hvor mye annen mat de får og av hvilken kvalitet denne er, samt i hvilken grad de har allerede vennet seg til å nappe.

.:UTSEENDE:.
C. colini har en hvit til beige kropp mens framdelen av ryggen samt fremre ryggfinne, er blå. Den er også blå på oversiden av øyet.

Den kan bli opp til 9 cm i lengde.

.:ATFERD:.
C. colini er en sky fisk som som i naturen oftest observeres i huler, sprekker og under overheng (der den kan svømme opp-ned). Den påtreffes alene eller i mindre grupper; 5 individer har på det meste blitt sett sammen i samme hule.

I akvariet bør den ha tilgang til mange skjulesteder. Den er en svært delikat fisk og bør ikke gå sammen med aggressive fisker, som f eks store keisere, større damsler og dottybacks. Et godt råd er å ha en del aktive og fredelige fisker, som f eks Chromis, som kan vise dem at akvariet er trygt og lokke den frem fra skjulestedene sine.

.:MATVANER:.
Lite er kjent om matvanene til C. colini i naturen, men det antas at den spiser mikroalger og sannsynligvis svamper. I fangenskap vil den også nappe og spise på steinkoraller, spesielt LPS. Mat den med vanlig fiskefór.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.
Nei.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Dette er en vanskelig fisk for eksperter som sjelden er i handelen. Den er svært delikat og tåler transport og akklimatisering dårlig. Den er også veldig sky og vil lett kunne dø av stress-relaterte årsaker. Et akvarium med C. colini må settes opp med denne fisken i fokus. Ingen aggressive fisker, mange skjulesteder, og mye levende stein som gir den gode muligheter for å finne variert mat. Den bør minst ha tilgang til 250 liter.

avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum