Linckia laevigata

View previous topic View next topic Go down

Linckia laevigata

Post by Trond Erik on Mon Jul 22, 2013 7:45 pm


LINCKIA LAEVIGATA
Norsk navn: Blå linckia.
Engelsk navn: Linckia Sea Star.

.:BESKRIVELSE:.
Linckia er en slekt av sjøstjerner som inneholder ni arter. Taksonomien rundt denne slekten er ikke helt klarlagt ennå, og fremtidige DNA-undersøkelser kan endre dette antallet betydelig. Sjøstjerner i denne slekten er svært tallrike men svært lite er kjent når det gjelder deres atferd og inkludert deres diett. Felles for dem alle er at de er hardføre sjøstjerner men som er sensitive ovenfor transport og akklimatisering. De kan formere seg aseksuelt (avkuttede armer kan vokse ut til hele sjøstjerner) og seksuelt (både hann og hunn finnes).

.:UTSEENDE:.
Den blå Linckia laevigata har lenge vært populær i saltvannsakvarier. Det ble nylig konkludert at den røde sjøstjernen som tidligere har gått under navnet Linckia multifora i realiteten er en rød variant av L. laevigata, de er bare forskjellige farge-varianter av samme art. Det finnes også andre farge-morfer a L. laevigata avhengig av geografisk lokalitet og dybde, og brune og oransje individer er kjent.

Av og til kan man se "lilla L. laevigata" til salgs i saltvannsbutikker. Dette er derimot sannsynligvis ikke en reell Linckia, men sjøstjernen Tamaria stria. I det hele tatt er det svært mye feil-identifisering av Linckia og forhandlere har en tendens til å kalle alle store, blå sjøstjerner, eller sjøstjerner med form som Linckia, for Linckia.

L. laevigata kan bli mer enn 30 cm i diameter, den har avrundete (butte) ender på armene. De er vanligvis uniforme i fargen, men noen individer kan ha flekker (som også kan skyldes at den er i ferd med å gå i oppløsing). De har små, gul-aktige tube-ben.

.:ATFERD:.
L. laevigata er en fredelig og trygg sjøstjerne. Den vil ikke utvise aggresjon mot noen, ikke engang artsfrender. I tillegg er den ikke mat for mange fisker siden den beskytter seg selv med forskjellige kjemikalier (saponiner).

Den kan derimot bli mat for pufferen Arothron nigropunctatus, som har spesialisert seg på ymse sjøstjerner, og for reka Hymenocera picta. Dette gjør at L. laevigata i de aller fleste tilfeller går sammen med de andre dyrene man måtte ha i et saltvannsakvarie.

.:MATVANER:.
L. laevigata spiser sannsynligvis biofilm fra steinene den beveger seg over. Den kan også sees med én til to armer strukket opp i været, sannsynligvis opptatt med å fange plankton med armene. I motsetning til mange andre sjøstjerner vil den som oftest ikke spise mat som gis til den, og heller kravle vekk fra døde fisker, muslinger, reker og lignende som har blitt gitt til den.

.:SYKDOM:.
L. laevigata er ofte infisert av sneglen Thyca crystallina som borer seg inn i vevet dens. Dette er ikke et stort problem, men kan stresse et individ og gjør den mer sensitiv ovenfor andre sykdommer og endringer i vannkvalitet (f. eks ved transport og akklimatisering til nytt akvarium).

.:OPPDRETT:.

.:KILDER:.
Om slekten Linckia: http://www.advancedaquarist.com/2002/5/inverts

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Denne sjøstjernen må regnes som forholdsvis vanskelig. Dette skyldes at den er svært sensitiv ovenfor endringer i vannkvalitet og at akklimatisering derfor må gjøres riktig. Skjer ikke dette riktig vil den sannsynligvis gå i oppløsing 1-2 uker etter tilførsel til nytt akvarium. I tillegg trenger den et stort akvarium for å finne tilstrekkelig fór (biofilm), og siden den som oftest ikke godtar fóring. Dette gjør at størst sjanse for suksess vil være med et modent akvarium (> 6 måneders alder) samt med betydelig størrelse.
http://illiweb.com/fa/pbucket.gif
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum