Acanthurus sohal

View previous topic View next topic Go down

Acanthurus sohal

Post by Trond Erik on Mon Dec 31, 2012 10:33 am


ACANTHURUS SOHAL
Norsk navn: Sohal tang, Engelsk navn: Sohal tang. Familie: Acanthuridae med ca. 80 arter. Familien går under betegnelsen kirurger på norsk.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Acanthurus er en slekt av kirurgfisk og omtrent halvparten av alle kirurgfisker (fisker fra familien Acanthuridae) kommer fra denne slekten. Slekten består av 38 arter. Felles for alle kirurgfisker er tilstedeværelsen av minst én pigg på hver side av kroppen nær halenfinnens rot. Dennen piggen er svært skarp (kilden til navnet kirurgfisk) og brukes til forsvar. Medlemmer i Acanthurus blir fra 15 til 50 cm fullt utvokst og mange er svært fargerike.

.:UTSEENDE:.
Acanthurus sohal har en slank kroppsform bygd for hurtighet. Fisken har en sølvfarge på buken som gradvis går over til mørkegrått på toppen av ryggen. Disse fargene brytes av horisontale striper i hhv svart og sølv som gir vakre kontraster. Finnene har en intens blå kant. Fisken kan vokse til en lengde på 40 cm.

.:ATFERD:.
A. sohal er en meget aktiv fisk og trenger stor svømmeplass og høy sirkulasjon for å få nok oksygen til svømmemusklene. Den er svært territoriell og aggressiv, særlig mot andre kirurger. I naturen går den stort sett alene i relativt store territorier der den vil jage vekk rivaler, bare i parringstiden vil den akseptere artsfrender og vil da samle seg i store grupper. For å lykkes bør en Acanthurus sohal være den siste kirurgen som introduseres til et etablert akvarium.

.:MATVANER:.
A. sohal er hovedsakelig en algeeter men spiser gjerne mat for kjøttetere. Det er viktig at den fores med rikelig med alger for å sikre et sterkt immunforsvar.

.:SYKDOM:.
A. sohal er særlig sensitiv for HLLE og det er derfor viktig at den fóres med mye vegetabilsk for.

.:OPPDRETT:.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Acanthurus sohal er en vanskelig fisk pga størrelsen og aktiviteten som fordrer svært god svømmeplass og pga aggresiviteten som gjør at den gjerne angriper og skader andre fisker og til slutt må fjernes fra karet.


En ung Acanthurus sohal på 8 cm.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum