Cirrhilabrus lubbocki

View previous topic View next topic Go down

Cirrhilabrus lubbocki

Post by Trond Erik on Sat Jul 13, 2013 9:42 am


CIRRHILABRUS LUBBOCKI
Norsk navn: ?, engelsk navn: Lubbock's Fairy Wrasse .

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Cirrhilabrus er slekt i familien Labridae (= gylter, engelsk: wrasses). Labridae er en av de største familiene av revs-fisk og består av mer enn 600 arter (bare familien Gobiidae er mer tallrike). Det som kjennetegner gylter er at de svømmer ved hjelp av brystfinnene. Cirrhilabrus-slekten består av minst 60 arter, mange av dem svært populære akvariumsfisker siden de er relativt små, blant de mest fargesterke fiskene i hobbyen, og utadvendte og aktive.

Typisk for denne slekten er at hannene er større og mer fargesterke enn hunnene, i tillegg er det vanlig med relativt stor farge-variasjon innad i artene hvilket gjør det ofte vanskelig å identifisere individer. F. eks kan en hunn fra én art feil-identifiseres som en hann av en annen art. Hannene vil også skifte farge under kurtise (derav det engelske navnet "flasher wrasse" på enkelte av artene).

Generelt sett danner de grupper med én dominant hann og et harem av hunner og tilbringer det mest av tiden på jakt etter zooplankton.

Ingen små hanner har blitt funnet og det antas at alle hanner utvikler seg fra store hunner. F eks kan dette skje hvis en gruppe mister hannen sin. Den dominante hunnen i haremet (typisk den største), vil da utvikle seg til å bli den nye hannen. Hannene kalles derfor for "sekundær-hanner", siden de primært var hunner før de ble hanner.

To øvrige kjennetrekk med Cirrilabrus-wrasser er deres spesielle hjørnetenner som hjelper dem med å fange, holde og pulverisere deres favorittbytte: zooplankton. I tillegg har de dobbelt sett av pupiller i øynene, et trekk de deler med fisker fra de nært beslektede slektene Paracheilinus, Pseudocheilinus, Pseudocheilinops og Pteragagus. Dette ekstra settet antar man gir en makroeffekt og dermed kan bidra til å gi et forstørret bilde av fiskens byttedyr.

De er dagaktive og vil sove om natten mellom steiner i en slim-kokong delager hver natt. Det er antatt at denne kokongen maskerer lukten deres og gjør dem vanskeligere å lukte for rovdyr. De er notoriske for å hoppe over overflaten og lokk eller annen sikring er derfor nødvendig for å hindre at individer i fangenskap hopper ut av akvariumet.

.:UTSEENDE:.
Hanner hos C. lubbocki kan ta to forskjellige fargeformer, begge med store variasjoner i mønstre og fargekombinasjoner. I den første formen har de et gult til rødt hode-skjold som går horisontalt langs ryggen og inkluderer ryggfinnen. Resten av kroppen variere fra rosa til likka og av og til rødt, mens skjellene ofte er kantet i metallisk blått som danner et intrikat mønster.

I den andre formen har hannene generelt de samme fargene som hos den første, men har i tillegg et par horisontale striper som følger laterallinjen, det ene brutt og over den andre. Denne formen er ofte mindre fargerik og kan være uniformt sølvfarget rett under den gule eller røde ryggfargen.

Det finnes også kombinasjoner av disse to fargevariantene.

Hunner hos C. lubbocki er uniformt rosa eller rød med en enkel falsk øyeflekk ved haleroten.

Dersom individer hos C. lubbocki skremmes vil de kamuflere seg ved å endre mønstre som inkluderer flekker og vertikale striper.

Som fullt utvokst kan denne arten bli opp til 8 cm i lengde.

.:ATFERD:.
C. lubbocki er en aktiv fisk. De er glade i å hoppe over vannoverflaten og det kan være lurt å sikre akvariet slik at den ikke kan hoppe ut. Den er revsikker og fredelig mot andre fisker bortsett fra litt potensiell aggressivitet mot andre wrasser/gylter som ligner på den selv.

Dersom de blir skremt vil de grave seg ned i sanden, så de vil foretrekke akvarier med dyp sandbunn (minst 5 cm).

.:MATVANER:.
C. lubbocki vil i liten grad finne mat selv i akvariet så den er avhengig av fóring. Heldigvis er den enkel å venne til mat og spiser det meste den blir servert av pellets og flak for kjøttetere, samt frossenfór.

.:KILDER:.
Om gylter generelt: http://www.saltvannsprat.com/t985-den-store-gylte-traden
Om Cirrhilabrus-gylter: http://www.saltvannsprat.com/t985p15-den-store-gylte-traden#7126

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Dette er en enkel fisk å holde. Aktivitetsnivå og størrelse tilsier at den vil trives i akvarier fra 200 liter og oppover.


Hann av typen "stripete".
Gruppe av stripete hanner med én hunn.
Hanner av begge varianter.


Last edited by Trond Erik on Sat May 09, 2015 7:10 am; edited 2 times in total
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Cirrhilabrus lubbocki

Post by Trond Erik on Sat May 09, 2015 6:57 am

Andre artikkel i Reef Builders ambisiøse serie om Cirrhilabrus-gylter er nå ute: http://reefbuilders.com/2015/05/08/fairy-wrasses-lubbocki-group/

Tema for denne artikkelen er gyltene i den såkalte lubbocki-gruppen. Dvs gyltene C. lubbocki, C. flavidorsalis, C. adornatus, C. cenderawasih, C. walindi og C. marjorie. Disse seks gyltene er gruppert sammen under artikkelforfatterendes antakelse om at de er nært beslektet på grunn av utseende og farger. Mer spesifikt har hanner fra disse artene røde og hvite fargetoner, mens hunner er alle rosa/røde uten striper eller markeringer bortsett fra en enkel falsk øyeflekk ved haleroten. For å skille hunnene fra hverandre må man se på kontekst, f. eks hvor de er fanget (dette går bra for alle arter bortsett fra C. lubbocki og C. flavodorsalis som har overlappende geografisk utbredelse.

Artikkelen beskriver så hver av disse seks artene i detalj.


_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum