Centropyge interrupta

View previous topic View next topic Go down

Centropyge interrupta

Post by Trond Erik on Fri Jul 12, 2013 7:59 pm


CENTROPYGE INTERRUPTA
Norsk navn: ?, engelsk navn: Japanese Pygme Angelfish.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Centropyge er en slekt av marine fisker som teller 34 arter. Slekten er den mest omfangsrike i familien Pomacanthidae (=keisere). Ingen arter i Centropyge blir mer enn 15 cm i lengde, hvilket er betydelig mindre enn mange andre pomacanthider, og de kalles derfor dvergkeisere på norsk.

De lever i løst assosierte haremer med én hann og flere hunner der det er etablerte hierarkier. I mindre akvarier med flere individer fra samme art av dvergkeisere, kan hierarki-dynamikk føre til at de individene nederst på den sosiale rangstigen blir mobbet av de andre.

Det er som oftest vanskelig å skille hunner fra hanner, men førstnevnte er som oftest mindre enn sistnevnte og har mer runde finner. Dvergkeisere er sekvensielle hermafroditter og starter sitt voksne liv som hunner og det dominante individet i en gruppe kan skifte til hann i løpet av få dager. I motsetning til f. eks klovnefisker, kan de skifte tilbake til hunn igjen, men dette tar uker til måneder

I naturen spiser de fleste dvergkeisere alger, svamper og mindre virvelløse dyr som lever på substratet. I akvarier vil mange også spise eller prøvesmake på det meste som tilbys, inkludert korall-polypper og musling-mantler. Dette varierer derimot fra art til art og spesielt fra individ til individ. Det er sannsynligvis betinget av hvor mye annen mat de får og av hvilken kvalitet denne er, samt i hvilken grad de har allerede vennet seg til å nappe.

.:UTSEENDE:.
C. interrupta har en intens gulfarge som grunnfarge som brytes av en rekke blå flekker. Disse flekkene blir større mot buken og går over i en sammenhengende farge. Halefinnen er gul. Som ung har den en falsk øyeflekk bak på ryggen.

Den kan bli 15 cm i lengde og er dermed en av de større dvergkeiserne.

.:ATFERD:.
En aktiv fisk som stadig er på jakt etter mat. Den er ikke revssikker og vil kunne nappe på det meste, og da i særdeleshet muslinger og korall-polypper. Den er stort sett fredelig mot andre fisker, men vil kunne utvise territoriell aggresjon mot andre fisker med lignende kroppsform, spesielt mot andre fisker fra Centropyge-slekten. Den liker å kunne stikke seg bort og alvariet bør derfor være innredet med huler og ganger. Nyinnsatte individer er ofte veldig sky inntil de finner seg til rette i sine nye omgivelser.

I naturen finner man den som oftest i par eller i løst assosierte grupper.

C. interrupta er svært sjeldent i handelen og regnes som en av de mest ettertraktede dvergkeiserne med dertil høy pris.

.:MATVANER:.
C. interrupta er altetende og bør få servert et allsidig fór med fokus på kjøtt, dvs mysis og andre krepsdyr, og alger (gjerne spirulina). Hyppig og rikelig fór kan redusere hvor mye den napper.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Lite er kjent om hvordan den trives i saltvannsakvarier da svært få individer finnes i fangenskap på verdensbasis. Det må derimot antas at den er omtrent som andre dvergkeisere og at den derfor stort sett vil finne seg til rette og kan trives godt i fangenskap.

På grunn av aktivitetsnivået og størrelsen er anbefalt minimumsstørrelse på akvariet 300 liter.Last edited by Trond Erik on Sat Jul 20, 2013 9:41 am; edited 1 time in total
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Centropyge interrupta

Post by Trond Erik on Fri Jul 12, 2013 8:10 pm

Den berømte saltvannsoppdretteren -- vel, så berømt som man blir innenfor en slik nisjehobby -- Karen Brittain ønsker å forsøke å ale opp C. interrupta. Hun har allerede skaffet seg en voksen hann, Fabio, og ønsker nå å samle inn de $3500 de koster å få tak i en hunn til denne hannen. Dette crowdfunding-prosjektet heter "Get A Girlfriend for Fabio" og foregår på IndieGogo: http://www.indiegogo.com/projects/a-girlfriend-for-fabio?c=home

I skrivende stund er Karen oppe i $1543. Kanskje kan vi snart kjøpe oppdrettede C. interrrupta


En ung C. interrupta.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Centropyge interrupta

Post by Eirik Solberg on Fri Jul 12, 2013 9:05 pm

Det hadde virkelig vært noe med oppdrett, den fineste dvergkeiseren jeg har sett så langt..

Eirik Solberg
 
 

Antall Innlegg : 235
Ryktepoeng : 14
Medlem siden : 2013-02-27
Bosted : Jakobsli

View user profile

Back to top Go down

Re: Centropyge interrupta

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum