Alpheus sp.

View previous topic View next topic Go down

Alpheus sp.

Post by Trond Erik on Fri Jul 12, 2013 1:28 pm


ALPHEUS SP.
Norsk navn: Pistolreker; engelsk navn: Pistol Shrimp og Snapping Shrimp i tillegg til spesifikke artsnavn.

.:BESKRIVELSE:.
Alpheus er en slekt som inneholder mer enn 250 arter. Alpheus hører til familien Alpheidae som på norsk kalles pistolreker. Flere arter innen denne slekten er populære i saltvannsakvarier da de inngår i symbiose med forskjellige goby-arter. I tillegg er pistolreker vanlige haikere som kommer med LS.

To av de vanligste artene i saltvannsakvarier er Alpheus bellulus og A. randalli.

.:UTSEENDE:.
Alpheus-reker har assymetriske klør, dvs at den ene er betydelig større enn den andre. Den største kloa brukes for å lage en kraftig klikkelyd. Ellers kan utseendet variere kraftig mellom artene.

De artene som er vanlige i saltvannsakvarier blir sjelden mer enn 8 cm i lengde.

.:ATFERD:.
Pistolreker holder seg for det meste skjult i LS. Man kan ofte høre klikkelydene de lager for å skremme bort fiender og for å slå ut byttedyr. Disse lydene kan minne om klikkelydene fra mantisreker, men i motsetning til mantisreker er ikke pistolreker til fare for dyrene i saltvannsakvarier med et mulig unntak av mindre reker.

Mange forskjellige Alpheus-reker vil inngå i symbiotiske parforhold med forskjellige goby-fisker, inkludert Cryptocentrus-arter. I et slikt forhold vil fisken og reke dele samme hule. Fisken vil holde vakt (derav det engelske navnet "watchmen gobies" på gobyer i slekten Cryptocentrus) mens reka graver ut en hule. Ved første tegn til fare vil fisk og reke søke skjul i hula.

Det er uvisst nøyaktige hvilke arter av pistolreker som inngår symbiose med nøyaktig hvilke arter av goby. Det beste er å kjøpe et etablert par framfor å forsøke å koble dyrene sammen selv.

.:MATVANER:.
Alpheus-reker er opportunistiske, men pga deres beskjedne størrelse vil de vanligvis ikke utgjøre noen fare for fisk og vanlige nyttedyr.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Svært enkel. Da de er forholdsvis stasjonære og med beskjeden størrelse kan pistolreker egne seg for nanoakvarier.


Et utvalg forskjellige Alpheus-arter.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum