Vanlig klovnefisk (Amphiprion ocellaris)

View previous topic View next topic Go down

Vanlig klovnefisk (Amphiprion ocellaris)

Post by Trond Erik on Thu Dec 27, 2012 12:58 pm


AMPHIPRION OCELLARIS
Norsk navn: Vanlig klovnefisk.
Engelsk navn: Ocellaris clownfish.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Amphiprion er en slekt av klovnefisker som inneholder 29 arter og som er kjent for sine symbiotiske forhold med forskjellige anemoner. Flere er også populære arter i saltvannsakvarier.

Klovnefisker trives best dersom de lever i symbiose med en anemone. Forskjellge klovnefisker foretrekker forskjellige anemoner (selv om de i akvarier kan ta til takke med andre anemoner eller sågar andre koraller). I naturen finner man aldri klovnefisker uten anemoner (bortsett fra de som ikke har funnet seg en ennå), så det er åpenbart at denne relasjonen er svært viktig for fiskene. Den er også viktig for anemoner, og anemoner der forskere har fjernet klovnefisker blir raskt angrepet av rovdyr som forskjelle sommerfuglfisker. I dette forholdet får klovnefiskene beskyttelse i form av anemonens tentakler mens anemonen får næring i form av fiskebæsj og mat som klovnefisken vil dele med anemonen, samt økt oksygenopptak pga klovnefiskens bevegelser.

Klovnefisker finner frem til sine favorittanemoner ved hjelp av lukt. I fravær av egnete anemoner vil de som oftest flytte inn i noe annet. Dette kan være en anemone som de ikke bor i naturlig, men kan også være en korall eller sågar noe helt annet. Dette tyder på at instinktet om å bo i noe er svært sterkt hos klovnefisk.

Klovnefiskene beskytter seg mot anemonens tentakler ved å skille ut et beskyttende slimlag. Dersom klovnefisker har bosatt seg i en anemone vil de holde seg til den og bare søke mat i umiddelbar nærhet. De vil også forsvare anemonen mot andre fisker samt mate den.

For mer om klovnefisker og forholdet med anemoner, se her: http://www.saltvannsprat.com/t198-klovnefisker-og-deres-forhold-med-anemoner

.:UTSEENDE:.
A. ocellaris er en relativt liten fisk som blir opp til 9 cm. Kroppen er oransje med hvite og svarte bånd. Det finnes en naturlig forekommende farge-variant av A. occelaris som kalles "Darwin", denne er svart med hvite striper.

.:ATFERD:.
A. ocellaris lever naturlig i Heteractis magnifica og Stichodactyla gigantea-anemoner.

A. ocellaris er sekvensielle hermafroditter og lever i grupper den én hunn er dominant. De andre klovnefiskene er enten kjønnsmodne hanner eller ikke-kjønnsutviklete ungfisker. Dersom hunnen dør vil en av de andre fiskene i gruppen utvikle seg til ny hunn.

.:MATVANER:.
A. ocellaris er karnivor (kjøtteter) og vil spise frossenfor, pellets og flakfor.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.
Dette er en av få fisk som det drives industriell oppdrett av, og dette skyldes nok den store etterspørselen samt at den er relativt enkel å få til å leke og gyte i kar og ale opp yngelen. I senere år har oppdrettere alet frem nye varianter med forskjellige kroppstegninger som er populære blant akvarister som ønsker mer eksklusive og eller annerldes varianter av fisken.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
A. ocellaris er en enkel fisk og egner seg godt for nybegynnere. Den er ikke aggresiv mot andre fisk, bortsett fra artsfrender som ikke hører til dens eget harem. Den vil derimot kunne jage bort andre fisker og dyr som kommer for nært anemonen den bor i.

Siden den er en liten fisk, og har lite behov for stort territorium, er den egnet for mindre akvarier.


En A. ocellaris-hunn. Det er små fysiske forskjeller mellom hunner og hanner, men hunnene er ofte større enn hannene.


Selv om A. ocellaris foretrekker anemoner kan de bosette seg i andre dyr og ting, f. eks koraller som ligner.


Last edited by Trond Erik on Mon Jun 08, 2015 2:30 pm; edited 8 times in total
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Vanlig klovnefisk (Amphiprion ocellaris)

Post by Trond Erik on Mon Jan 14, 2013 7:44 pm

En ny designer-variant av A. occelaris har blitt lansert av firmaet Sea & Reef Aquaculture i Maine, USA: http://www.seaandreef.com/

Den nye varianten har fått navnet "DaVinci Clownfish" og skal visstnok ligne på en annen, eldre designer-variant, "Picasso Clownfish". For å ikke gjøre ting mindre komplisert selger de denne nye varianten i tre forskjellige "grades", "Grade A", Grade B" og "Grade Extreme". Forskjellene skyldes selvsagt små nyanser i fargetegning. Bilder av disse tre vidunderene kan ses her:

avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Vanlig klovnefisk (Amphiprion ocellaris)

Post by Eirik Solberg on Fri Mar 22, 2013 12:02 am

Er det risikabelt å ha to forskjellige typer klovnepar (to oransje og to svarte) i et så og si kvadratisk 290 liter kar? Klovnefisk er nok favorittfisken min, men jeg vil jo selvfølgelig at de skal trives optimalt..

Eirik Solberg
 
 

Antall Innlegg : 235
Ryktepoeng : 14
Medlem siden : 2013-02-27
Bosted : Jakobsli

View user profile

Back to top Go down

Re: Vanlig klovnefisk (Amphiprion ocellaris)

Post by Trond Erik on Fri Mar 22, 2013 7:27 am

@Eirik Solberg wrote:Er det risikabelt å ha to forskjellige typer klovnepar (to oransje og to svarte) i et så og si kvadratisk 290 liter kar? Klovnefisk er nok favorittfisken min, men jeg vil jo selvfølgelig at de skal trives optimalt..

Du mener klovnefisker av samme art (A. occelaris) men med forskjellig farge? I naturen vil klovnefisker leve i sosiale grupper der det er ett dominant par og der resten er ungfisker som ikke har blitt seksuelt modne. Disse ungfiskene vil før eller senere forsøke å stige i hierarkiet og helst bli dominante individer som er del av leksparet, og dette fører til knuffing. I naturen vil dette føre til at fisker jages vekk fra den sosiale gruppen (ungfisker kan drives vekk når de forsøker å ta over dominans, eller den dominante hannen kan drives vekk av en ungfisk). Disse fiskene vil så danne nye sosiale grupper lenger unna fra det opprinnelige dominante paret.

Dersom du introduserer 4 små A. occelaris i samme kar samtidig, 2 vanlige og to svarte, så tror jeg at de først vil danne én gruppe på fire individer der én vil utvikle seg til dominant hunn og én til dominant hann. Disse to vil bli leksparet i gruppen. De to siste klovnene vil forbli u-utviklete og nederst i hierarkiet i den sosiale gruppen. I løpet av noe tid, måneder til år, vil det oppstå konflikter med mulig død eller bortdrivelse ettersom de minste klovnene prøver å ta kontrollen og bli dominante. De som drives bort som følge av denne kranglingen kan danne ny gruppe, men i et kar på 290 liter er jeg usikker på om de finner et sted langt nok vekk til å komme unna konflikten. I et så lite kar er det også større sjanse for at slik kamp om dominans kan føre til død da man ikke kan flykte langt unna territoriet.

Introduserer du først et par og så et annet, så har jeg veldig liten tro på at de vil samles i én gruppe, spesielt dersom de har forskjellig farge. Det nye paret vil kanskje allerede være et par og vil ikke være villige til å inngå som underdanige "tjenere" for det første paret, og det første paret kan være såpass aggressive mot individer av forskjellig farge at de ikke vil akseptere dem som underdanige medlemmer i hierarkiet. Det siste paret kan da lage seg et eget territorium, og du kan ende opp med to atskilte par -- gitt at det er nok plass. Er nykommerne ungfisker kan det hende de integreres i gruppen til det etablerte paret, og scenarioet blir da som beskrevet over.

Så spørsmålet er: er 290 liter tilstrekkelig for å ha to etablerte par av samme art av klovnefisk? Jeg synes det høres litt lite ut, men har ikke egen erfaring. Det er jo i tillegg en kube, så alltid kort avstand fra et hjørne til det andre. Kanskje det vil gå bra dersom du har to anemoner langt unna hverandre. Det vil i hvert fall hjelpe at det er A. occelaris du forsøker med, for det er en lite aggressiv klovnefisk.

Og husk, suksess kan ikke vurderes etter måneder. Klovnefisk kan leve i 15-20 år (!). Det er langvarig suksess vi ønsker. Spørsmålet er ikke om de kan danne to par, noe de kan, men om den vedvarende knuffingen mellom de to sosiale gruppene fører til økt stress, økt sykdom, og tidlig død.

avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Vanlig klovnefisk (Amphiprion ocellaris)

Post by Trond Erik on Fri Mar 22, 2013 7:54 am

Selv har jeg hatt tre stk A. occelaris sammen. Da hadde jeg et eldre etablert lekspar og introduserte en liten ungfisk. Den fant seg raskt til rette som minst og nederst i hierarkiet.

Akkurat nå har jeg et par A. occelaris og et par A. polymnus. Disse har nok knapt sett hverandre ennå (karet er på ca 1100 liter). A. occelaris-ene holder seg øverst i et hjørne mens A. polymnus-ene har etablert seg i ei teppeanemone ca 1 meter unna. Det er gjerne enklere å holde flere par av forskjellige klovnefisk-arter fordi de konkurrerer ofte ikke om akkurat samme anemone, akkurat samme mat, osv, og kan da ha territoriet nært hverandre uten at det blir for mye aggresjon og konflikt. Så hvis ikke det er kjempeviktig for deg at du skal ha to par av akkurat A. occelaris, så hadde jeg vurdert en slik løsning. A. polymnus er jo også svarte og hvite og ligner ganske mye på A. occelaris i kroppsform.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Vanlig klovnefisk (Amphiprion ocellaris)

Post by Eirik Solberg on Sun Mar 24, 2013 9:04 am

Hm.. Da tror jeg at jeg venter noen år til jeg eventuelt har skaffet meg et større kar før jeg får meg flere klovnefisk-par, ingen grunn til å eksperimentere med liv bare for å være ekstra fornøyd med karet i et par måneder.

Eirik Solberg
 
 

Antall Innlegg : 235
Ryktepoeng : 14
Medlem siden : 2013-02-27
Bosted : Jakobsli

View user profile

Back to top Go down

Re: Vanlig klovnefisk (Amphiprion ocellaris)

Post by Trond Erik on Sun Mar 24, 2013 10:12 am

@Eirik Solberg wrote:Hm.. Da tror jeg at jeg venter noen år til jeg eventuelt har skaffet meg et større kar før jeg får meg flere klovnefisk-par, ingen grunn til å eksperimentere med liv bare for å være ekstra fornøyd med karet i et par måneder.

Det er nok lurt å ikke ta sjenser, ja. Vi ender som ofte opp med å gjøre mange feil alikevel, ingen vits i å tilføre til disse med bevisst sjansespill.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Vanlig klovnefisk (Amphiprion ocellaris)

Post by Trond Erik on Mon Jul 08, 2013 7:30 pm

ORA har nå lansert nye varianter av deres "Black Snowflake" som de kaller "Premium Black Snowflake". Denne varianten av A. occelaris er svart med typisk "snowflake"-mønster, altså som en Darwin-variant men der de hvite båndene er utflytende.

De kommer vel ikke til Norge med det første....

avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Vanlig klovnefisk (Amphiprion ocellaris)

Post by Trond Erik on Tue Jul 30, 2013 7:10 am

Klovnefisk som tar mat over vannet:Og dette må da være en Red Sea Max 130 liter.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Vanlig klovnefisk (Amphiprion ocellaris)

Post by Trond Erik on Sat Aug 17, 2013 5:20 pm

Nok en abnorm farge-variant av A. occelaris med fancy markeds-navn har blitt skapt: "Frostbite". Den har visstnok kommet til live ved å krysse "Wyoming White" (eller "Fancy White") med "Snowflake".

http://illiweb.com/fa/pbucket.gif
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Vanlig klovnefisk (Amphiprion ocellaris)

Post by Trond Erik on Fri Sep 27, 2013 9:42 am


_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Vanlig klovnefisk (Amphiprion ocellaris)

Post by Trond Erik on Wed Oct 09, 2013 6:13 pm

En klovnefisk med lange finner har blitt født hos Sustainable Aquatics. Den ble oppdaget da den ble mobbet av søskene sine i en grow-out tank. Firmaet håper nå at mutasjonen som forårsaker de lange finnene er dominant slik at de kan krysse fisken med andre klovnefisker og få kull med lange finner. De skal starte med å krysse fisken med forskjellige andre designer-klovner for å lage en haug nye varianter.

http://illiweb.com/fa/pbucket.gif

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Vanlig klovnefisk (Amphiprion ocellaris)

Post by Trond Erik on Thu Jan 09, 2014 6:22 pm

@Trond Erik wrote:En klovnefisk med lange finner har blitt født hos Sustainable Aquatics. Den ble oppdaget da den ble mobbet av søskene sine i en grow-out tank. Firmaet håper nå at mutasjonen som forårsaker de lange finnene er dominant slik at de kan krysse fisken med andre klovnefisker og få kull med lange finner. De skal starte med å krysse fisken med forskjellige andre designer-klovner for å lage en haug nye varianter.

http://illiweb.com/fa/pbucket.gif

Sustainable Aquatics har satt barn på den lang-finnete fisken og -- trommevirvel -- klovnebarna har også lange finner! Ergo er denne abnormaliteten genetisk og det er fritt frem for Sustainable Aquatics å pøse disse mutantene ut på markedet. Hvem vet, kanskje kommer de til Norge etter hvert også. Bildet under viser et av barna:

http://illiweb.com/fa/pbucket.gif

Og her en "pressemelding" (les Facebook-oppdatering) fra Sustainable Aquatics:

Here is a picture of a 20 day old fish showing the longfin traits of his father, Mr. Longfin! So we know now that at least some of the progeny will carry the father’s long fin trait! We think it is a crowntail type of variant. At this age, the tail is still growing and developing and has not taken up much pigment and is hard to see. Up till this time, these post larval clown fish swim with movements of their body more than the tail. At about 40 days, the tail is developed and they start swimming as mature fish. We suspect that this trait will not be very noticeable till the fish are 4–70 days old. Mr. Longfin is on his third nest and the productive pair appear to be set for three nests a month.


_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Vanlig klovnefisk (Amphiprion ocellaris)

Post by Trond Erik on Tue Jan 21, 2014 7:45 pm

Mange innlegg om sære fargemorfer nå, og her er ett til!

Videoen under viser en viltfanget vanlig klovnefisk som mangler de hvite båndene samt svarte kantene og dermed er helt gul:


_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Vanlig klovnefisk (Amphiprion ocellaris)

Post by Trond Erik on Thu Jan 23, 2014 7:19 am

En bedre film:


_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Vanlig klovnefisk (Amphiprion ocellaris)

Post by Trond Erik on Tue Mar 11, 2014 5:56 am

Nok en ny variant, denne fra Alpha Aquaculture med navnet "Swiss Ocellaris Clownfish":

http://illiweb.com/fa/pbucket.gif

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Vanlig klovnefisk (Amphiprion ocellaris)

Post by Trond Erik on Thu Apr 17, 2014 8:24 pm


_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Vanlig klovnefisk (Amphiprion ocellaris)

Post by Trond Erik on Mon Jun 08, 2015 2:30 pm

En vill svarthvit vanlig klovnefisk-baby:Og her er teppeanemonen den bodde i:


Bildene er hentet fra denne fantastiske tråden på ReefCentral: http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1529412

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Vanlig klovnefisk (Amphiprion ocellaris)

Post by Trond Erik on Tue Jun 30, 2015 8:35 pm

@Trond Erik wrote:
@Trond Erik wrote:En klovnefisk med lange finner har blitt født hos Sustainable Aquatics. Den ble oppdaget da den ble mobbet av søskene sine i en grow-out tank. Firmaet håper nå at mutasjonen som forårsaker de lange finnene er dominant slik at de kan krysse fisken med andre klovnefisker og få kull med lange finner. De skal starte med å krysse fisken med forskjellige andre designer-klovner for å lage en haug nye varianter.

http://illiweb.com/fa/pbucket.gif

Sustainable Aquatics har satt barn på den lang-finnete fisken og -- trommevirvel -- klovnebarna har også lange finner! Ergo er denne abnormaliteten genetisk og det er fritt frem for Sustainable Aquatics å pøse disse mutantene ut på markedet. Hvem vet, kanskje kommer de til Norge etter hvert også. Bildet under viser et av barna:

http://illiweb.com/fa/pbucket.gif

Og her en "pressemelding" (les Facebook-oppdatering) fra Sustainable Aquatics:

Here is a picture of a 20 day old fish showing the longfin traits of his father, Mr. Longfin! So we know now that at least some of the progeny will carry the father’s long fin trait! We think it is a crowntail type of variant. At this age, the tail is still growing and developing and has not taken up much pigment and is hard to see. Up till this time, these post larval clown fish swim with movements of their body more than the tail. At about 40 days, the tail is developed and they start swimming as mature fish. We suspect that this trait will not be very noticeable till the fish are 4–70 days old. Mr. Longfin is on his third nest and the productive pair appear to be set for three nests a month.

Misfostrene er nå til salgs fra Sustainable Aquatics: http://reefbuilders.com/2015/06/30/longfin-clownfish-pairs-shipping-sustainable-aquatics/


_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Vanlig klovnefisk (Amphiprion ocellaris)

Post by Trond Erik on Sat Jul 11, 2015 7:15 pm

Nok en rar ocellaris, men denne gangen ikke som resultat av avl, men viltfanget:Veldig unormalt med en vill ocellaris som så og si helt mangler båndene.

Se flere bilder her: http://reefbuilders.com/2015/07/10/wild-caught-aberrant-clownfish-average-misbar-ocellaris/

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Vanlig klovnefisk (Amphiprion ocellaris)

Post by Trond Erik on Sun Aug 30, 2015 9:06 am

Nok en ny variant fra selskapet Sea & Reef i USA. Denne gangen en hybrid av vanlige svarte klovnefisk og "MochaVinci". Den nye varianten har ikke fått navn ennå.Av alle de rare klovnefiskene som folk avler frem, må jeg si at jeg synes disse var ganske flotte.

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Vanlig klovnefisk (Amphiprion ocellaris)

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum