Hvorfor vekstskudd på koraller ofte har en annen farge enn resten av korallen.

View previous topic View next topic Go down

Hvorfor vekstskudd på koraller ofte har en annen farge enn resten av korallen.

Post by Trond Erik on Fri Jan 25, 2013 10:08 am

Har dere noensinen lurt på hvorfor vekstskuddene/sonen til mange steinkoraller er så mye lysere eller mer intense i fargene enn resten av korallen? Det ser vakkert ut men det kan jo ikke være derfor. Etter hva jeg har lest er det minst to grunner.

1) Det tar tid for zooxhantellae-algene å kolonisere de nye vekstområdene, særlig hvis veksten er rask, og uten pigmentene fra algene vil korallen fremstå som mye lysere. Så snart algene tar bolig i korallen, blir den mørkere. På hurtigvoksende steinkoraller som Montipora kan man da se en bred vekstkant (ev hvite tupper).

2) Samtidig representerer vekstskudd uten alger et nærmest skadelig miljø for alger fordi lysintensiteten blir veldig høy, og mye lys kan skade algene. Dette meddfører at vekstsonene ikke er særlig gjestmilde områder for algene og korallen produserer derfor egne pigmenter (kromoproteiner) som skal skjerme algene når de starter koloniseringen. Disse kromoproteinene har ofte flotte farger, særlig hos Acropora og andre koraller som vokser høyt på rever der lysintensiteten er høy. Så snart algene har fått feste og blitt til små mikrokulturer i korallens celler, vil det være så mye pigment tilstede at korallen ikke lenger trenger å produsere like mye kromoprotein, og disse områdene, som da ikke lenger er vekstskudd får korallenes normale farge (som vil være en blanding av fotosyntetiske pigmenter fra zooxhantellaene og ikke-fotosyntetiske pigment fra korallen.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum