Acropora tenuis

View previous topic View next topic Go down

Acropora tenuis

Post by Trond Erik on Sun Jul 26, 2015 6:49 am


ACROPORA TENUIS
Norsk navn: ?
Engelsk navn: "Strawberry shortcake"

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Acropora er en stor slekt av SPS med 149 beskrevne arter. Acropora er den dominante korall-typen på mange tropiske rev, og store deler av disse korallrevene er formet fra kalsiumkarbonat-skjelletene til Acropora-koraller. Vanlige vekstformer hos Acropora er som grener (tynne eller tykke), som plater, eller ved å legge seg som et tynt skall over steinen den vokser på (eng. "encrusting"), men da bare når den er ung. Store, eldre kolonier av Acropora vil enten ha plate- eller gren-form. På steder med mindre vannbevegelse vil relativt tynne plater og grener være dominerende vekstform, mens mer kompakte former finnes der forholdene er hardest.

De fleste Acropora-arter er brune eller grønne, men de som er mer fargesterke er svært populære i saltvannsakvarier, dette til tross for at de generelt er krevende koraller med stort behov for lys, sirkulasjon og stabile vannverdier.

Acropora skiller seg fra andre SPS-koraller ved å ha aksiale polypper. Aksiale polypper er også ofte større enn radiale polypper. Det er bare én annen SPS-korall som har aksiale polypper, Cyphastrea decadia.

.:UTSEENDE:.
Kolonier av Acropora tenuis danner korymbose klumper, vanligvis med delikate, regulært plasserte pseudo-grener, men de kan også være irregulære og oppad-stikkende. Aksialkorallittene er lange og tubulære. Radialkorallittene er arrangert i rosetter and har lepper. Leppene kan ofte ha annen farge enn resten av korallen.

.:ATFERD:.
Som andre SPS-koraller er A. tenuis en fredelig og saktevoksende korall. Den er sensitiv ovenfor suboptimale forhold og krever et akvarium med stabile vannverdier, kraftig lys og moderat til sterk vannsirkulasjon.

.:NÆRING OG LYS:.
A. tenuis er i likhet med alle andre Acropora-arter fotosyntetisk og trenger kraftig lys. Optimal plassering i akvarier er derfor ofte fra midten og oppover. Dette er spesielt viktig for å få frem farger da sterkt lys antas å stimulere syntese av fargede pigmenter hos både korallen selv og hos zooxhantellaene som lever symbiotisk inne i korallens celler.

Det er ikke nødvendig å mate A. tenuis direkte, men den vil kunne ta opp næring i partikkelform fra vannet.

Som andre Acropora-arter vil fargene komme best frem dersom den vokser i næringsfattig vann, antageligvis fordi dette begrenser den intracellulære veksten av zooxhantellaer. For mye zooxhantellae i korallens celler skjermer for korallens egne fargepigmenter og får korallen til å fremstå som brun.

.:SYKDOM OG PREDATORER:.
A. tenuis er i likhet med andre Acropora-arter utsatt for angrep fra såkalte acropora-spisende flatormer (AEFW).

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
A. tenuis, som andre Acropora-arter, regnes som vanskelig da den er lite tilgivende ovenfor variasjon i vannkvalitet. Store og raske endringer i kritiske verdier kan føre til nekrose som gjerne fører til at hele korallen dør.

Det er ofte vanskelig å få Acropora-arter til å få intens, varig farge, og dette krever ofte svært god kontroll over vannkvalitet og generell hold av korallen.

.:MER IFO:.
http://coral.aims.gov.au/factsheet.jsp?speciesCode=0074

[center]_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Acropora tenuis

Post by Trond Erik on Sun Jul 26, 2015 6:52 am

En variant kalt Walt Disney:


_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Acropora tenuis

Post by kimes on Mon Jul 27, 2015 11:01 am

Tøysete navn, jæææævlig lekker korall!
avatar
kimes
 
 

Antall Innlegg : 762
Ryktepoeng : 59
Medlem siden : 2012-12-28
Bosted : Trondheim

View user profile

Back to top Go down

Re: Acropora tenuis

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum