Pleuractis sp.

View previous topic View next topic Go down

Pleuractis sp.

Post by Trond Erik on Fri Jul 17, 2015 2:58 pm


PLEURACTIS SP.
Norsk navn:
Engelsk navn: Plate coral.

.:SLEKTS- OG FAMILIEBESKRIVELSE:.
Pleuractis er en slekt av LPS-koraller med 7 arter i familien Fungiidae. Koraller i familien Fungiidae kalles på engelsk "disc", "plate" og "mushroom" koraller og henspeiler på den oftest flate og runde fasongen. De finnes ofte i laguner på sand- eller grusbunn, av og til i turbid vann. De kan flytte seg sakte ved å blåse opp korallvevet, og til og med grave seg frem dersom de blir begravet i sand.

Enkelte arter kan bli opp til 30 cm i diameter i naturen, men dette skjer sjeldent i fangenskap. De vokser sakte.

Fungiidae-koraller bør håndteres forsiktig da det skarpe skjellettet raskt kan skade korallvevet hvilket kan resultere i infeksjoner. Koloniene bør helst forflyttes vha bøtte og ikke pose. De bør plasseres i halvskygge på sand med mulighet for å forflytte seg til et mer lys-fullt. Det kan gå uker før de har vendt seg til lyset i fangenskap.

Enkelte koraller vil kunne nappes på av keisere, sommerfugler, kirurger og kaninfisk.

I 2014/2015 skjedde det en revisjon av steinkorall-takonomien der flere tidligere Fungia-arter ble flyttet ut til egne slekter, dette førte til opprettelsen av arten Lobactis scutaria og de avlange artene Pleuractis paumotensis, P. gravis, P. granulosa, P. moluccesnsis, P. seychellensis og P. taiwanensis, som tidligere alle hørte til Fungia.

.:UTSEENDE:.
Pleuractis-arter er solitære, flate og med en sentral munn. Formen er avlang (runde arter hører til slekten Fungia). Enkelte arter kan bli opp til 30 cm i diameter. Juvenile individer er festet til LS mens voksne individer er løst-sittende. Tentaklene er er kortere enn hos Heliofungia actiniformis. Septa og costa er robuste og tennenes utseende brukes for arts-identifisering. Arter hos Fungia kan lett forveksles med Cycloseris-arter, men sistevnte er alltid frittlevende og har dermed ikke et "arr" på undersiden som viser hvor korallene tidligere satt fast, et kjennetegn på Fungia.

.:ATFERD:.
Pleuractis-koraller er aggressive og bør plasseres slik at det er godt rom mellom dem og andre koraller. De bør plasseres på bunnen i akvariet, gjerne på sandbunn.

.:NÆRING OG LYS:.
Pleuractis sp. er fotosyntetisk og saktevoksende. Korallen kan godt fóres med mat egnet for LPS.

.:SYKDOM OG PREDATORER:.

.:KILDER:.
Om familien Fungiidae: http://digital-reefs.com/?p=9190

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Pleuractis er en enkel steinkorall.Pleuractis paumotensis.

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum