Lobactis scutaria

View previous topic View next topic Go down

Lobactis scutaria

Post by Trond Erik on Fri Jul 17, 2015 2:38 pm


LOBACTIS SCUTARIA
Norsk navn:
Engelsk navn:

NB: Inntil 2014/2015 het denne korallen Fungia scutaria. Den ble deretter flyttet ut i sin egen monotypiske slekt.

.:SLEKTS- OG FAMILIEBESKRIVELSE:.
Lobactis er en monotypisk slekt bestående av korallen Lobactis scutaria som hører til familien Fungiidae. Koraller i familien Fungiidae kalles på engelsk "disc", "plate" og "mushroom" koraller og henspeiler på den oftest flate og runde fasongen. De finnes ofte i laguner på sand- eller grusbunn, av og til i turbid vann. De kan flytte seg sakte ved å blåse opp korallvevet, og til og med grave seg frem dersom de blir begravet i sand.

Enkelte arter kan bli opp til 30 cm i diameter i naturen, men dette skjer sjeldent i fangenskap. De vokser sakte.

Fungiidae-koraller bør håndteres forsiktig da det skarpe skjellettet raskt kan skade korallvevet hvilket kan resultere i infeksjoner. Koloniene bør helst forflyttes vha bøtte og ikke pose. De bør plasseres i halvskygge på sand med mulighet for å forflytte seg til et mer lys-fullt. Det kan gå uker før de har vendt seg til lyset i fangenskap.

Enkelte koraller vil kunne nappes på av keisere, sommerfugler, kirurger og kaninfisk.

I 2014/2015 skjedde det en revisjon av steinkorall-takonomien der flere tidligere Fungia-arter ble flyttet ut til egne slekter, dette førte til opprettelsen av arten Lobactis scutaria og de avlange artene Pleuractis paumotensis, P. gravis, P. granulosa, P. moluccesnsis, P. seychellensis og P. taiwanensis, som tidligere alle hørte til Fungia.

.:UTSEENDE:.
Lobactis scutaria er en solitær, ikke-kolonial korall som er fritt-levende og ikke festet til substratet. Den er disk-formet eller avlang og kan vokse til en betydelig størrelse. Polyppen kan bli opptil 17 cm i diameter og er festet i en skålformet korallitt. Septa har en høy lobe når sentrum og har fine tenner. Costa har små pigger. Undersiden har et arr etter festet den hadde som juvenilt individ. Fargene varierer men er ofte brun, gulaktig eller blå, med lober i kontrasterende farger, Polyppen har en sentral munn og en rekke små tentakler som blir spisse mot endene.

.:ATFERD:.
L. scutaria er aggressiv og bør plasseres slik at det er godt rom mellom den og andre koraller. Den bør plasseres på bunnen i akvariet, gjerne på sandbunn.

.:NÆRING OG LYS:.
L. scutaria er fotosyntetisk og saktevoksende. Korallen kan godt fóres med mat egnet for LPS.

.:SYKDOM OG PREDATORER:.

.:KILDER:.
Om familien Fungiidae: http://digital-reefs.com/?p=9190

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
L. scutaria er en enkel steinkorall.


_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum