Madagaskar-klovnefisk (Amphiprion latifasciatus)

View previous topic View next topic Go down

Madagaskar-klovnefisk (Amphiprion latifasciatus)

Post by Trond Erik on Thu Jun 25, 2015 6:03 pm


AMPHIPRION LATIFASCIATUS
Norsk navn: Madagaskar-klovnefisk.
Engelsk navn: Madagascar anemonefish.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Amphiprion er en slekt av klovnefisker som inneholder 29 arter og som er kjent for sine symbiotiske forhold med forskjellige anemoner. Flere er også populære arter i saltvannsakvarier.

Klovnefisker trives best dersom de lever i symbiose med en anemone. Forskjellge klovnefisker foretrekker forskjellige anemoner (selv om de i akvarier kan ta til takke med andre anemoner eller sågar andre koraller). I naturen finner man aldri klovnefisker uten anemoner (bortsett fra de som ikke har funnet seg en ennå), så det er åpenbart at denne relasjonen er svært viktig for fiskene. Den er også viktig for anemoner, og anemoner der forskere har fjernet klovnefisker blir raskt angrepet av rovdyr som forskjelle sommerfuglfisker. I dette forholdet får klovnefiskene beskyttelse i form av anemonens tentakler mens anemonen får næring i form av fiskebæsj og mat som klovnefisken vil dele med anemonen, samt økt oksygenopptak pga klovnefiskens bevegelser.

Klovnefisker finner frem til sine favorittanemoner ved hjelp av lukt. I fravær av egnete anemoner vil de som oftest flytte inn i noe annet. Dette kan være en anemone som de ikke bor i naturlig, men kan også være en korall eller sågar noe helt annet. Dette tyder på at instinktet om å bo i noe er svært sterkt hos klovnefisk.

Klovnefiskene beskytter seg mot anemonens tentakler ved å skille ut et beskyttende slimlag. Dersom klovnefisker har bosatt seg i en anemone vil de holde seg til den og bare søke mat i umiddelbar nærhet. De vil også forsvare anemonen mot andre fisker samt mate den.

For mer om klovnefisker og forholdet med anemoner, se her: http://www.saltvannsprat.com/t198-klovnefisker-og-deres-forhold-med-anemoner

.:UTSEENDE:.
A. latifasciatus. Den kan bli 13 cm i lengde.

.:ATFERD:.
A. latifasciatus lever i symbise med Heteractis crispa og Stichodactyla mertensii.

A. latifasciatus er sekvensielle hermafroditter og lever i grupper den én hunn er dominant. De andre klovnefiskene er enten kjønnsmodne hanner eller ikke-kjønnsutviklete ungfisker. Dersom hunnen dør vil en av de andre fiskene i gruppen utvikle seg til ny hunn.

.:MATVANER:.
A. latifasciatus er alteter og vil spise frossenfor, pellets og flakfor samt alger. I naturen lever de av bentiske alger og smådyr.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.
I 2015 ble det rapportert suksess med oppdrett av disse artene. Grunnen til at dette tok så lang tid skyldes ikke problemer med selve oppdrettingen, men vanskeligheter med å få tak i et lekspar. For mer informasjon se lenger ned i tråden.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
A. latifasciatus er en enkel og svært hardfør fisk og egner seg godt for nybegynnere men kan være aggresiv ovenfor artsfrender, andre klovnefisker og alt som kommer nært territoriet dens.http://www.aquamaps.org/imagethumb/file_destination/pic_Fis-34866.jpg
Bildet over viser denne artens geografiske utbredelse og er hentet fra www.aquamaps.org

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Madagaskar-klovnefisk (Amphiprion latifasciatus)

Post by Trond Erik on Thu Jun 25, 2015 6:07 pm

Man har endelig lykkes med oppdrett av Madagaskar-klovnefisk! Les om denne historien her: http://www.advancedaquarist.com/blog/mission-madagascar-complete


Små klovnefisker klare for salg.

[img][/img]
Leksparet legger egg hver 7. dag; det nye kullet (til venstre) oppå det gamle som er klare for å klekkes samme kveld.

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum