Phascolosoma sp

View previous topic View next topic Go down

Phascolosoma sp

Post by Trond Erik on Tue May 12, 2015 9:04 am


PHASCOLOSOMA SP.
Norsk navn: Peanøttorm.
Engelsk navn: Peanutworm.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Phascolosoma er en slekt av marine ormer i gruppen Sipuncula. Nyere forskning antuder at den sannsynligvis er en undergruppe av annelidene. På engelsk kalles disse ormene "peanut worms" siden de kan minne om peanøtter i fasong, selv om denne likheten ikke er åpenbar for alle arter og spesielt ikke når de er helt utstrekt. Peanøttormer har en munn som kan trekkes ut og suges inn (en introvert). Enkelte arter i andre grupper enn Sipuncula har også introvert, men deres skiller seg i struktur fra peanøttormenes introvert. Peanøttormer er sjeldent fargerike og arter kan variere fra noen få mm i lengde til halvmeteren.

Peanøttormer fra slekten Phascolosoma er blant de mest vanlige peanøttormer man har i saltvannsakvarier. Antallet Phascolosoma-arter er ukjent og det er ikke mulig å artsidentifisere den uten mikroskopisk analyse.

.:UTSEENDE:.
Phascolosoma sp har en introvert med lyse eller mørke bånd. Fargen er ellers beige, brun til hvit. Den kan bli ca 30 cm i lengde.

.:ATFERD:.
Phascolosoma sp. holder seg skjult i steiner men vil komme ut om natten for å spise. Antageligvis graver de selv ut huler og sprekker som de skjuler det meste av kroppen sin i. Den vil da være forankret med kroppen inne i disse hulene, men strekke ut føde-organet (introverten) for å lete etter detritus. Dersom den da forstyrres, f. eks ved at man lyser på den med en lommelykt, men vil den lynraskt trekke introverten tilbake.

.:MATVANER:.
Phascolosoma-ormer er helt ufarlige og lever av detritus de skraper av steiner.

.:KILDER:.
http://reefbuilders.com/2015/05/11/peanut-worms-reef-aquarium/

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Et enkelt nyttedyr.


Uidentifisert Phascolosoma-orm.


Uidentifisert Phascolosoma-orm.

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum