Eurythoe complanata

View previous topic View next topic Go down

Eurythoe complanata

Post by Trond Erik on Wed May 06, 2015 9:28 am


EURYTHOE COMPLANATA
Norsk navn: Vanlig ildorm, også ofte kalt "bristleworm".
Engelsk navn: Fireworm.

NB: Det er vanskelig å skille E. complatana fra mange andre lignende flerbørsteormer på utseende og det har nylig blitt vist at E. complanata har begrenset geografisk utbredelse til Atlanterhavet, og at tidligere arter som man trodde var E. complanata men lever andre steder, er nært beslektede og lignende arter.

NB2: Mange akvarister skiller mellom "bristleworms" og "fireworms". Sannheten er at de fleste "bristleworms" er "fireworms", men ikke er like problematiske som den notoriske "Carribean fireworm" (Hermodice carunculata) som i tillegg til å ha stikkende chaeta fylt med irritanter også har koraller på dietten.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Eurythoe er en slekt av fritt bevegelige havbørsteormer med 34 arter. Denne slekten kalles ildormer på norsk fordi deres chaeta er kalkaktige, hule og fylt med forbindelsen complanine som gir irriterende smerter dersom man stikker seg på dem. De er dermed mer ubehagelige å bli stukket av enn andre flerbørsteormer som ikke har complanine i chaeta.

.:UTSEENDE:.
E. complanata kan ha mange forskjellige farger. De kan være oransje, lakse-røde, blå, grønne og til o med svarte, ofte med en mørkere linje langs ryggen. Navnet "ildorm" skyldes de lyserøde gjelle-tuftene langs kroppen og det tallrike hvite håret (chaeta), og på grunn av smertene man får dersom man stikkes. Kroppen er flat og rektangulær. Et kryssnitt vil vise at kroppen er omtrent dobbelt så bred som den er høy. Hode-segmentet er ovalt og har fire øyne og korte sanse-tentakler. Den mangler kjeve, papillae og tenner.

.:ATFERD:.
E. complanata er nattaktiv og vil om dagen holde seg skjult blant steiner. Den, i likhet med andre nærtlignende flerbørstemarker, er svært vanlige i saltvannsakvarier.

.:MATVANER:.
Eurythoe complanata er åtseleter og vil leve av matrester og døde dyr. I så måte er de et nyttedyr på linje med f. eks eremitter og reker.

.:KILDER:.
http://www.saltwatersmarts.com/dont-be-bothered-by-bristleworms-5178/

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Et veldig enkelt dyr å holde som er svært utbredt i saltvannsakvarier. Blir ofte fjernet av akvarister til tross for at de er utmerkete nyttedyr. Stikkene er smertefulle og kan behandles ved at tape brukes for å fjerne ev chaeta som sitter igjen i huden og ved eddik for å bryte ned irritantene. Denne havbørstemarken kan fjernes manuelt (bruk hansker!) eller ved hjelp av forskjellige gylter, boksereker og krabben Stenorhynchus seticornis. dersom man synes den er et problem å ha i akvariet.


Bildet over viser tydelig de røde gjelle-tuftene og de hvite piggene (chaeta)._________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum