Cirrhilabrus rubrimarginatus

View previous topic View next topic Go down

Cirrhilabrus rubrimarginatus

Post by Trond Erik on Sun Apr 05, 2015 8:42 am


CIRRHILABRUS RUBRIMARGINATUS
Norsk navn: ?;
Engelsk navn: Red margin fairy wrasse.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Cirrhilabrus er slekt i familien Labridae (= gylter, engelsk: wrasses). Labridae er en av de største familiene av revs-fisk og består av mer enn 600 arter (bare familien Gobiidae er mer tallrike). Det som kjennetegner gylter er at de svømmer ved hjelp av brystfinnene. Cirrhilabrus-slekten består av minst 60 arter, mange av dem svært populære akvariumsfisker siden de er relativt små, blant de mest fargesterke fiskene i hobbyen, og utadvendte og aktive.

Typisk for denne slekten er at hannene er større og mer fargesterke enn hunnene, i tillegg er det vanlig med relativt stor farge-variasjon innad i artene hvilket gjør det ofte vanskelig å identifisere individer. F. eks kan en hunn fra én art feil-identifiseres som en hann av en annen art. Hannene vil også skifte farge under kurtise (derav det engelske navnet "flasher wrasse" på enkelte av artene).

Generelt sett danner de grupper med én dominant hann og et harem av hunner og tilbringer det mest av tiden på jakt etter zooplankton.

Ingen små hanner har blitt funnet og det antas at alle hanner utvikler seg fra store hunner. F eks kan dette skje hvis en gruppe mister hannen sin. Den dominante hunnen i haremet (typisk den største), vil da utvikle seg til å bli den nye hannen. Hannene kalles derfor for "sekundær-hanner", siden de primært var hunner før de ble hanner.

To øvrige kjennetrekk med Cirrilabrus-wrasser er deres spesielle hjørnetenner som hjelper dem med å fange, holde og pulverisere deres favorittbytte: zooplankton. I tillegg har de dobbelt sett av pupiller i øynene, et trekk de deler med fisker fra de nært beslektede slektene Paracheilinus, Pseudocheilinus, Pseudocheilinops og Pteragagus. Dette ekstra settet antar man gir en makroeffekt og dermed kan bidra til å gi et forstørret bilde av fiskens byttedyr.

De er dagaktive og vil sove om natten mellom steiner i en slim-kokong delager hver natt. Det er antatt at denne kokongen maskerer lukten deres og gjør dem vanskeligere å lukte for rovdyr. De er notoriske for å hoppe over overflaten og lokk eller annen sikring er derfor nødvendig for å hindre at individer i fangenskap hopper ut av akvariumet.

.:UTSEENDE:.
Cirrhilabrus rubrimarginatus utmerker seg med et bredt, rødt bånd på rygg- og halefinnen. Fargene ellers varierer med kjønn, alder og humør. Den kan bli 12,2 cm i lengde som fullt utvokst.

.:ATFERD:.
C. rubrimarginatus er en aktiv fisk. De er glade i å hoppe over vannoverflaten og det kan være lurt å sikre akvariet slik at den ikke kan hoppe ut. Den er revsikker og fredelig mot andre fisker bortsett fra litt potensiell aggressivitet mot andre gylter som ligner på den selv.

.:MATVANER:.
C. rubrimarginatus vil i liten grad finne mat selv i akvariet så den er avhengig av fóring. Heldigvis er den enkel å venne til mat og spiser det meste den blir servert av pellets og flak for kjøttetere, samt frossenfór.

.:KILDER:.
Om gylter generelt: http://www.saltvannsprat.com/t985-den-store-gylte-traden
Om Cirrhilabrus-gylter: http://www.saltvannsprat.com/t985p15-den-store-gylte-traden#7126

.:KILDER:.
http://reefbuilders.com/2015/04/04/awesome-fish-spotlight-cirrhilabrus-rubrimarginatus-nuptial-display/

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Dette er en enkel fisk å holde. Aktivitetsnivå og størrelse tilsier at den vil trives i akvarier fra 300 liter og oppover.


En hann under lek.


En hann før leks-atferd. Legg merke til hvor mye blassere den er i fargene sammenlignet med bildet over.


Bildet over viser denne fiskens naturlige geografiske utbredelse og er hentet fra www.aquamaps.org


Last edited by Trond Erik on Sat Aug 08, 2015 12:18 pm; edited 2 times in total

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Cirrhilabrus rubrimarginatus

Post by Trond Erik on Sat Aug 08, 2015 12:15 pm

Artikkel i Reef Builders om Rubrimarginatus-gruppen av Cirrhilabrus-gylter, der C. rubrimarginatus naturligvis er plassert: http://reefbuilders.com/2015/08/02/fairy-wrasses-rubrimarginatus-group/

Artikkelen gir en utførlig beskrivelse av C. rubrimarginatus og har også en del bilder, blant annet av den langt mindre spektakulære hunnen og svært like arter som ikke har fått sitt eget navn ennå:
En hann av C. cf. rubrimarginatus på sitt mest intense under leks-atferd. Denne varianten har tidligere vært ansett som tilhørende C. rubrimarginatus, men er nå skilt ut i påvente av å få tildelt agets artsnavn.

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum