Coris formosa

View previous topic View next topic Go down

Coris formosa

Post by Trond Erik on Thu Apr 02, 2015 4:51 pm


CORIS FORMOSA
Norsk navn: Dronningcoris.
Engelsk navn: Queen coris, Red wrasse, Formosa wrasse.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Coris en en slekt av gylter med 27 arter. Gylter fra denne slekten kalles regnbuegylter. Denne slekten skiller seg fra andre gylter ved spesielle særtrekk ved tennene (som gjør at de kan leve på en diett av skalldyr); disse særtrekkene er ikke åpenbare uten undersøkelse i mikroskop eller med lupe, og er derfor ikke nyttige for identifisering av de fleste hobby-akvarister.

I naturen finner man regnbuegylter assosiert med korallrev, og da gjerne på sandflatene ved siden av revene, der de leter etter skalldyr som de spiser. Unge fisker er ofte høyere opp på revet, mens voksne individer holder seg noe dypere.

Ungfisker sover og beskytter seg ved å grave seg ned i sanden. Større indvider vil som oftest sove i steinsprekker og huler.

Studier av mageinnhold har vist at regnbuegylter hovedsaklig spiser skjell, snegler, eremitter og krabber. Større individer kan endevende steiner på jakt etter bytte, noe som ikke egner seg i fangenskap. Små individer kan utvise pusseaktivitet.

Som mange andre slekter av gylter, vil de fleste regnbuegylter opptre i harem med én hann og en gruppe av hunner og ikke-kjønnsdifferensierte individer.

På grunn av diett og potensiell størrelse hos mange regnbuegylter, egner de seg dårlig i de fleste saltvannskvarier, i hvert fall i de akvarier der man ønsker å ha ornamentale skalldyr og nyttedyr. Disse vil raskt ende opp som snacks for gyltene.

Regnbuegylter er generelt fredelige, men kan, på grunn a størrelsen, intimidere mindre fisker.

.:UTSEENDE:.
Coris formosa er som ung oransje med vertikale, hvite bånd med svarte marginer. Som utvokst har hunnene en mørke blågrønn kropp med svarte flekker, røde finner, or en lyseblå stripe som går diagonalt over et oransje ansikt. Hanner har lyseblå kropp med vertikale blå striper og flere grønne striper i ansiktet. Som fullt utvokst kan den bli 60 cm i lengde.

.:ATFERD:.
C. formosa finnes vanligvis blant stein, tang og koraller. Ungfisk i grunnere tidevannsdammer. De er hovedsaklig solitære.

.:MATVANER:.
C. formosa lever hovedsaklig av skalldyr, skjell og kråkeboller. De er lette å venne til preparert fór, men må ha dyr med hardt skall for å slite ned tennene.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.

.:KILDER:.
Om slekten Coris: http://www.reefkeeping.com/issues/2005-03/hcs3/

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
Dette er en enkel fisk å holde. Aktivitetsnivået og størrelsen tilsier at den minimum bør ha tilgang til 2000 liter.


Voksent individ.


Ungfisk.


Kartet over som viser denne fiskens utbredelse er hentet fra www.aquamaps.org

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum