Amphiprion sandaracinos

View previous topic View next topic Go down

Amphiprion sandaracinos

Post by Trond Erik on Wed Feb 18, 2015 8:47 am


AMPHIPRION SANDARACINOS
Norsk navn: Gul klovnefisk.
Engelsk navn: Orange skunk clownfish.

.:SLEKTSBESKRIVELSE:.
Amphiprion er en slekt av klovnefisker som inneholder 29 arter og som er kjent for sine symbiotiske forhold med forskjellige anemoner. Flere er også populære arter i saltvannsakvarier.

Klovnefisker trives best dersom de lever i symbiose med en anemone. Forskjellge klovnefisker foretrekker forskjellige anemoner (selv om de i akvarier kan ta til takke med andre anemoner eller sågar andre koraller). I naturen finner man aldri klovnefisker uten anemoner (bortsett fra de som ikke har funnet seg en ennå), så det er åpenbart at denne relasjonen er svært viktig for fiskene. Den er også viktig for anemoner, og anemoner der forskere har fjernet klovnefisker blir raskt angrepet av rovdyr som forskjelle sommerfuglfisker. I dette forholdet får klovnefiskene beskyttelse i form av anemonens tentakler mens anemonen får næring i form av fiskebæsj og mat som klovnefisken vil dele med anemonen, samt økt oksygenopptak pga klovnefiskens bevegelser.

Klovnefisker finner frem til sine favorittanemoner ved hjelp av lukt. I fravær av egnete anemoner vil de som oftest flytte inn i noe annet. Dette kan være en anemone som de ikke bor i naturlig, men kan også være en korall eller sågar noe helt annet. Dette tyder på at instinktet om å bo i noe er svært sterkt hos klovnefisk.

Klovnefiskene beskytter seg mot anemonens tentakler ved å skille ut et beskyttende slimlag. Dersom klovnefisker har bosatt seg i en anemone vil de holde seg til den og bare søke mat i umiddelbar nærhet. De vil også forsvare anemonen mot andre fisker samt mate den.

For mer om klovnefisker og forholdet med anemoner, se her: http://www.saltvannsprat.com/t198-klovnefisker-og-deres-forhold-med-anemoner

.:UTSEENDE:.
A. sandaracinos er lyseoransje med en hvit stripe langs øvre del av ryggen fra leppen, mellom øynene og bak til halefinnen. Rygginnen er delvis hvit. Hunner kan bli opp til 11 cm mens hanner kan bli opp til 6,5 cm.

.:ATFERD:.
A. sandaracinos lever naturlig i anemonen Stichodactyla mertensii og (mer sjeldent) i Heteractis crispa.

A. A. sandaracinos er sekvensielle hermafroditter og lever i grupper den én hunn er dominant. De andre klovnefiskene er enten kjønnsmodne hanner eller ikke-kjønnsutviklete ungfisker. Dersom hunnen dør vil en av de andre fiskene i gruppen utvikle seg til ny hunn.

.:MATVANER:.
A. sandaracinos er alteter og vil spise i fangeskap spise frossenfor, pellets og flakfor, samt alger.

.:SYKDOM:.

.:OPPDRETT:.
Dette er en av få fisk som det drives industriell oppdrett av.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
A. sandaracinos er en enkel fisk og egner seg godt for nybegynnere. Den er vanligvis ikke aggressiv mot andre fisk, bortsett fra artsfrender som ikke hører til dens eget harem. Den vil derimot kunne jage bort andre fisker og dyr som kommer for nært anemonen den bor i.


Kartet over som viser denne fisken utbredelse er hentet fra www.aquamaps.org


Last edited by Trond Erik on Wed Feb 18, 2015 8:57 am; edited 1 time in total

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

Re: Amphiprion sandaracinos

Post by Trond Erik on Wed Feb 18, 2015 8:51 am

Bali Aquarich har en generasjon av A. sandaracinos der den karakteristiske hvite stripen langs ryggen avviker ved å ha en liten tverrstripe like bak øynene. Denne nye varianten har fått navnet "Xcalibur" etter en uhøytidlig avstemming på Reef Builders.


_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum