Tridacna squamosa

View previous topic View next topic Go down

Tridacna squamosa

Post by Trond Erik on Mon Dec 29, 2014 4:31 pm


TRIDACNA SQUAMOSA
Norsk navn: Squamosa-musling
Engelsk navn: Fluted giant clam.

.:BESKRIVELSE:.
Tridacna er en slekt av store saltvanns-muslinger med åtte arter. Tridacna-muslinger har kraftig skjell, 4-6 folder, og en svært fargerik og dekorativ mantel som strekker seg utenfor skjell-kanten.

.:UTSEENDE:.
Som de øvrige Tridacna-muslingene har T. squamosa er svært fargerik mantel ofte med kombinasjoner av intense farger. Den er ofte lett å skille fra andre Tridacna-muslinger, bortsett fra av og til T. maxima. Formen på skallet er typisk vifte-formet og kan bli 40 cm i lengde, selv om vanlig størrelse å store individer er 30 cm. Skallet er typisk hvitt til gråhvitt, men kan være overrgodd av alger og dermed ha andre farger. Skallet er dekket i markante utstikkende plater som er blad- eller kronblad-formete. Slike utvekster er vanlige hos andre Tridacna-muslinger også, men de er spesielt prominente hos T. squamosa.

.:ATFERD:.
T. squamosa skiller ut en syre som løser opp karbonat i steinen den befinner seg på. Ved deretter å bruke den kraftige byssal-muskelen til å åpne og lukke skjellet slik at kanten graver seg ned i underlaget, kan den bore ut hulrom i steinen som den så kan synke ned i. Ved å grave seg ned kan den beskytte seg mot predatorer, som f. eks fisker som har spesialisert seg på å spise muslinger. Den finnes også på sandgrunn, spesielt når den har blitt større.

I naturen lever T. squamosa i store kolonier. Vanlige farger er blå, grønn og purpur med oransje og beige flekker, men også andre varianter finnes.

.:MATVANER:.
T. squamosa er filterføder, dvs at den skaffer næring ved å filtrere partikler fra vannet. Den lever også i symbiose med zooxhatellaer og skaffer dermed energi ved fotosyntese.

.:SYKDOM:.
Se følgende artikkel for en inngående diskusjon rundt Tridacna-muslinger og sykdom: http://www.advancedaquarist.com/2009/3/aafeature1

Se følgende artikkel for mer informasjon om denne arten: http://www.advancedaquarist.com/2013/4/inverts

.:OPPDRETT:.
Det drives utstrakt oppdrett av Tridacna-muslinger i Asia. I Norge selges både oppdrettede muslinger og viltfangete.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
T. squamosa er en relativt hardfør musling men med et stort behov for lys. Mange plasserer den for lavt slik at den får for lite lys uten å være klar over det før den plutselig dør noen måneder senere.

_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum