Tridacna noah

View previous topic View next topic Go down

Tridacna noah

Post by Trond Erik on Mon Dec 29, 2014 2:27 pm


TRIDACNA NOAH
Norsk navn: Noah-musling
Engelsk navn: Noah clam.

.:BESKRIVELSE:.
Tridacna er en slekt av store saltvanns-muslinger med åtte arter. Tridacna-muslinger har kraftig skjell, 4-6 folder, og en svært fargerik og dekorativ mantel som strekker seg utenfor skjell-kanten.

.:UTSEENDE:.
Som de øvrige Tridacna-muslingene har T. noah er svært fargerik mantel ofte med kombinasjoner av intense farger. Den skiller seg fra T. maxima ved at den har dråpeformete mønstre med lyse marginer ytterst på mantelen. I motsetning til T. maxima har den ikke tettsittende, regulære "øyne" ytters på mantelen.

T. noah kan bli opp til 30 cm i lengde selv om 20 cm er en mer normal størrelse, og dermed betydelig større enn T. crocea som bare blir opp til 15 cm i lengde. Den blir alikevel bare en tredjedel av størrelsen til Tridacna gigas (som kalles True Giant Clam på engelsk).

En annen ting som skiller T. noah (og T. maxima) fra T. crocea i tillegg til maksimumsstørrelse er formen på skjellet. T. noah har et mer avlangt skjell mens T. crocea ha et mer rundt skjell.

.:ATFERD:.
T. noah skiller ut en syre som løser opp karbonat i steinen den befinner seg på. Ved deretter å bruke den kraftige byssal-muskelen til å åpne og lukke skjellet slik at kanten graver seg ned i underlaget, kan den bore ut hulrom i steinen som den så kan synke ned i. Ved å grave seg ned kan den beskytte seg mot predatorer, som f. eks fisker som har spesialisert seg på å spise muslinger.

I naturen lever T. noah i store kolonier. Vanlige farger er blå, grønn og purpur med oransje og beige flekker, men også andre varianter finnes.

.:MATVANER:.
T. noah er filterføder, dvs at den skaffer næring ved å filtrere partikler fra vannet. Den lever også i symbiose med zooxhatellaer og skaffer dermed energi ved fotosyntese.

.:SYKDOM:.
Se følgende artikkel for en inngående diskusjon rundt Tridacna-muslinger og sykdom: http://www.advancedaquarist.com/2009/3/aafeature1

.:OPPDRETT:.
Det drives utstrakt oppdrett av Tridacna-muslinger i Asia. I Norge selges både oppdrettede muslinger og viltfangete.

.:VANSKELIGHETSGRAD:.
T. noah er en relativt hardfør musling men med et stort behov for lys. Mange plasserer den for lavt slik at den får for lite lys uten å være klar over det før den plutselig dør noen måneder senere.


_________________
Fylte vann i akvariet den 17. juli 2011.
avatar
Trond Erik
 
 

Admin
Antall Innlegg : 3887
Ryktepoeng : 228
Medlem siden : 2012-12-20
Bosted : Trondheim / Ugla

View user profile http://www.saltvannsprat.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum